Punjena hrana koju voli cijela obitelj stalna je vrijednost na grčkom stolu. Pogotovo u ljetnim mjesecima kada je sezona rajčica i paprika.
od Sotiris Evangelos
Materijali
4 rajčice
4 paprike
4 tikvice
4 patlidžana
2 glavice luka, naribane
2 češnja češnjaka, naribana
½ vezice nasjeckanog peršina
½ vezice nasjeckanog kopra
½ vezice metvice, nasjeckane
1 prstohvat origana
1 šalica glazirane riže
1 šalica ekstra djevičanskog. maslinovo ulje
1 žličica slatka pasta od rajčice (razrijeđena u 1 šalici vode)
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Nožem zarezati gornji dio povrća, kao kapicu. Sve povrće pažljivo ispraznite, a mrvice od rajčice, patlidžana i bundeve naribajte na ribežu ili u multipraktiku.
Zagrijte pećnicu na 170°C na zraku. U zdjelu uspite naribane krušne mrvice, luk, češnjak, začinsko bilje, rižu, pola ulja, sol i papar. Dobro promiješajte žlicom i napunite povrće do 2/3.
Stavite ih u tepsiju, prekrijte njihovim “kapicama”, prelijte ostatkom ulja i tijesta te začinite solju i paprom.
Nadjeveno pecite u pećnici 1 sat i 30 minuta. Poslužite toplo ili hladno.
časopis za masline.gr