Baklava je jedna od klasičnih pečenih slastica koja zaslužuje mjesto na stolu u svakoj prilici, a posebno u božićnom vremenu.
Porcije: za tepsiju 24×30 cm Vrijeme pripreme: 25′ Vrijeme kuhanja: 1:30′ Gotovo za: 1:55′
Materijali
1 kg lista kore
2 čaše svježeg maslaca
Za nadjev
½ kg krupno mljevenih oraha
2 žličice žlice šećera
2 žličice krušne mrvice
2 žličice juha od cimeta
Za sirup
3 šalice šećera
3/4 šalice meda
2 šalice vode
5-6 klinčića
1 štapić cimeta
½ limuna, sok i koru narezati na vrpce
½ naranče, kora narezana na vrpce
Za ukras
cijeli klinčić
Postupak
Stavite maslac u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne rastopi. Žlicom uklonite pjenu koja se stvara i bacite je. Kad se izbistri, bacite talog i premjestite otopljeni i pročišćeni maslac u drugu posudu.
Pomiješajte sve sastojke za nadjev.
Listove kore prepolovite tako da budu točno veličine tepsije.
Tepsiju premažite maslacem i odozgo rasporedite 1 list. Namažeš ga maslacem. Isto ponovite sa još 9 listova koje stavite jedan na drugi, obavezno namazane maslacem.
Površinu zadnjeg lima pospite smjesom za nadjev (oko tri žlice). Pokrijte sa 2 lista namazana maslacem. Ponovo pospite filom. Ponovite isto naizmjenično i završite s 10 karata, kao na početku.
Vrlo oštrim nožem izrežite baklavu, do kraja, na komade romboidnog ili drugog oblika. U sredinu svakog komada umetnite klinčić.
Preostali maslac zapaliti i preliti preko baklave.
Površinu poprskati s malo hladne vode i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 40 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 120°C i nastavite peći još 40-50 minuta, dok površina slastice ne porumeni, a unutarnji listovi dobro pečeni.
Pripremite sirup: vodu sa šećerom, medom, koricom naranče i limuna te klinčićima cimeta kuhajte 7-10 minuta. Pred kraj dodajte limunov sok. Pustite da se sirup ohladi i uklonite arome.
Izvadite baklavu iz rerne i kašiku po kašiku zalijte sirupom. Daješ mu cijeli dan da to upije.
časopis za masline.gr