Zagreba Lajfhaki

Bamija sa cherry rajčicama, žirom i sušenim rajčicama

Bamije se ovdje peku s cherry rajčicama i žirom i postaju idealno jelo za svakodnevni stol.

od Sotiris Evangelos

Spremno za 1:50′

Materijali

2 kg očišćene bamije

1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

½ šalice crvenog vinskog octa

Za brak

1 šalica za kavu ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 veliki luk, nasjeckan

2 češnja češnjaka sitno nasjeckana

200 g sušene rajčice, nasjeckane

300 g acorn cherry rajčice, oguljene

1 vezica peršina, nasjeckanog

2 manje rajčice, oguljene, narezane na ploške

sol, svježe mljeveni papar

Postupak

Zagrijte pećnicu na 200°C. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pirjajte bamije u porcijama da vam ne cure. Stavite ih u zdjelu dok ne završite s ostatkom. Stavite sve u lonac i ugasite u octu. Kuhajte 1 minutu da ispare i prebacite ih u tepsiju.

Stavite lonac na vatru i dodajte maslinovo ulje. Kad se zagriju, pirjajte luk i češnjak uz stalno miješanje kuhačom dok ne puste arome. Dodajte sušene rajčice, rajčice žir, peršin i začinite solju i paprom. Prelijte čašom vode i čim prokuhaju bamije prelijte kipućom vodom. Sve sastojke pažljivo izmiješajte kuhačom i prekrijte aluminijskom folijom.

Pecite hranu u pećnici 50 minuta. Uklonite aluminijsku foliju, na nju poslažite ploške rajčice i nastavite peći još 15 minuta. Ostavite hranu izvan pećnice da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja.

časopis za masline.gr

Exit mobile version