Bamije se ovdje peku s cherry rajčicama i žirom i postaju idealno jelo za svakodnevni stol.
od Sotiris Evangelos
Spremno za 1:50′
Materijali
2 kg očišćene bamije
1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ šalice crvenog vinskog octa
Za brak
1 šalica za kavu ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
200 g sušene rajčice, nasjeckane
300 g acorn cherry rajčice, oguljene
1 vezica peršina, nasjeckanog
2 manje rajčice, oguljene, narezane na ploške
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200°C. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pirjajte bamije u porcijama da vam ne cure. Stavite ih u zdjelu dok ne završite s ostatkom. Stavite sve u lonac i ugasite u octu. Kuhajte 1 minutu da ispare i prebacite ih u tepsiju.
Stavite lonac na vatru i dodajte maslinovo ulje. Kad se zagriju, pirjajte luk i češnjak uz stalno miješanje kuhačom dok ne puste arome. Dodajte sušene rajčice, rajčice žir, peršin i začinite solju i paprom. Prelijte čašom vode i čim prokuhaju bamije prelijte kipućom vodom. Sve sastojke pažljivo izmiješajte kuhačom i prekrijte aluminijskom folijom.
Pecite hranu u pećnici 50 minuta. Uklonite aluminijsku foliju, na nju poslažite ploške rajčice i nastavite peći još 15 minuta. Ostavite hranu izvan pećnice da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja.
časopis za masline.gr