Biljni proteini: Rješenje za dobar metabolizam

To je najnovija krilatica u svijetu zdrave prehrane. The fleksitarac nisu fanatični vegetarijanci već “zelene” obroke kombiniraju s omiljenim proteinima.

The poluvegetarijanci, kako ih zovu, kunu se da na ovaj način gube kilograme ne uskraćujući se omiljenim okusima. Bilo je samo pitanje vremena kada će fleksibilnost osvojiti planetu vegetarijanaca.

Možda svi znamo da sve što dolazi s pulta trgovine mješovitom robom i puno vitamina, koristi zdravlju više od svinjskog kotleta, ali vrijeme je da stručnjaci predlože fleksibilniji pristup od onog koji isključuje životinjske masti.

Dapače, sve više nutricionista tvrdi da je to tajna bržeg mršavljenja, koje može trajati i dulje vrijeme. Važan element koji je podigao udjele ove dijetetske kombinacije bili su rezultati istraživanja koji su pokazali da, iako dva od tri vegetarijanca povremeno podlegnu mesnim obrocima, ostaju na nižoj težini od onih koji stalno preferiraju životinjske bjelančevine.

Tu je došao Don Jackson Blatner, autor bestselera “Flexiterian Diet” (The Semi-Vegetarian Diet, McGraw Hill Publications), koji je osmislio program temeljen na voće i povrće u hrani kao što su piletina i ribakoji imaju manje masti.

Prema njezinim riječima, gubitak težine koji se primjećuje je oko kilogram tjedno, dok je svoju ideju da svoje obroke bazira na pet glavnih sastojaka iz pet glavnih grupa namirnica pretvorila u najjednostavniji alat za sve nas. .odnos s našom hranom.

Bogat vitaminima, ali i omega 3 masnim kiselinama, ovaj specifični program sprječava našu želju za prerađenom hranom dok štiti od pojave bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. A prednosti, tvrdi njegov kreator, tu ne staju. Polusvegetarijanska prehrana povećava razinu energije, povezana je s dugovječnošću i ekonomičnije je rješenje.

Ali kako smo došli ovdje? Pionirske studije su pokazale da nas poboljšanja kojima se mogu podvrgnuti programi proteina mogu spasiti od lošeg raspoloženja, brzog vraćanja težine i potencijalnih zdravstvenih komplikacija kao što je povećan rizik od srčanih bolesti. Ovaj novi model prehrane uključuje više proteina iz biljnih izvora.

A prema studiji u znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine, oni koji većinu proteina koji su im potrebni dobivaju iz povrća gube 50% više težine od onih koji odluče jesti više mesa. A druga analiza objavljena u stručnom časopisu Nutrition Reviews otkrila je da su žene koje su svakodnevno jele proteine ​​uglavnom iz biljnih izvora ostale bez puno napora mršavije do 15% u usporedbi s onima koje su preferirale meso.

“Konzumiranje široke palete namirnica biljnog podrijetla poput povrća, žitarica, mahunarki i orašastih plodova osigurava sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline potrebne tijelu za dobro zdravlje”, kaže nutricionistica Janet Bond Brill, profesorica i autorica Cholesterol Down ( Three Rivers Press).

Aminokiseline stabiliziraju šećer u krvi i pomažu u suzbijanju žudnje za hranom, kao i smanjenju sala na trbuhu, prema istraživanju objavljenom u Journal of the American College of Nutrition. Specifični proteinski kompleksi također daju poticaj metabolizmu jer njihova obrada zahtijeva unos više kalorija nego masnoće, a istovremeno štiti od gubitka mišićnog tkiva.

Istraživanje UCLA-e pokazalo je da ovaj poticaj metabolizmu udvostručuje gubitak težine. I dok je istina da životinjske bjelančevine također sadrže aminokiseline, često bi se moralo konzumirati dvostruko ili čak utrostručeno više kalorija da bi se postigao isti učinak, dok bi se gubile druge dobrobiti biljnih bjelančevina, poput poboljšanog raspoloženja i povećane energije.

Još 3 razloga zašto preferiramo biljne proteine

Osim bržeg gubitka težine uočenog od ovih fleksibilnih programa prehrane, istraživači su uočili još tri prednosti:

  • Biljne masti čine trbuh ravnim: Kada se poveća unos zdravih omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih masnih kiselina (koje se nalaze u većini biljnih namirnica), tijelo proizvodi više adiponektina, superhormona koji signalizira tijelu da sagorijeva pohranjene masnoće kao gorivo i pomaže u sprječavanju pretvorbe šećera u pohranjenu mast.
  • Vlakna smanjuju apetit: Studija Sveučilišta u Kaliforniji otkrila je da su ljudi koji su jeli više proizvoda biljnog podrijetla unosili 40% manje kalorija dnevno bez osjećaja gladi zahvaljujući bogatim zalihama vlakana u takvim namirnicama. Vlakna zauzimaju više volumena u gastrointestinalnom traktu i tako dulje zadržavaju glad dok potiču otpuštanje kolecistokinina, hormona koji mozgu signalizira sitost.
  • pH biljne hrane regulira štitnjaču: Većina ljudi u zapadnim zemljama pati od kiselosti zbog prekomjerne konzumacije prerađene hrane, mesa i gaziranih pića. Ovo stanje iscrpljuje svaki organ u tijelu, čak i debljanje. Biljna hrana, koja je prirodno alkalna, dovodi tijelo u njegov idealni pH raspon od 6,7 do 7. U tom rasponu tjelesne stanice liječe tako da se organi i žlijezde poput jetre i štitnjače mogu vratiti u normalu.visok metabolizam i sagorijevanje masti.

zvijer vijesti.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki