Pretvorite tradicionalni “boujourdi” sa sirevima i paprikom u glavni obrok za cijelu obitelj uz dodatak piletine. Poslužite uz hladnu, zelenu salatu.
Materijali
4 pileća buta, cijela, bez kostiju
4-5 žličica. juha od maslinovog ulja
1 suhi luk, srednji, narezan na ploške
1 zelena paprika, na trakice
2 velike Florina paprike, na trakice
100 ml suhog crnog vina
1 konzerva cijelih rajčica, s njihovim sokom, nasjeckanih
1 manja ljuta papričica nasjeckana
malo sušenog origana, naribanog
400 g fete, na 4 kriške po 100g.
200 g kvalitetan gruyere, tanko narezan
sol, svježe mljeveni papar
Savjeti
Zamolite svog mesara da pilećim batacima skine kosti i skine kožicu. Alternativno, možete kupiti 1 pladanj gotovih fileta koji sadrži 8 komada, dva po porciji.
Ljeti kada je rajčica najbolja, umjesto konzerve možete koristiti 4 velike zrele rajčice, naribane.
Umjesto ljute papričice možete koristiti 1/2 žličice. slatko bukovo hot.
Postupak
Pileća prsa narežite na srednje srednje trake, debljine oko 1½ cm.
Zagrijte maslinovo ulje u plitkoj i širokoj posudi, po mogućnosti neljepljivoj, i pirjajte pileće trakice na srednje jakoj vatri, redovito miješajući drvenom kuhačom, dok ne porumene sa svih strana.
Dodajte luk, zelenu papriku i Florinis papriku i nastavite pirjati još oko 2 minute, često miješajući. Deglazirajte vinom, dodajte sol i papar te miješajte oko 1 minutu, dok alkohol ne ispari.
Dodajte rajčice zajedno sa sokom – po potrebi dodajte malo vode – ili naribane svježe rajčice i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta dok se umak ne počne zgušnjavati. Zatim dodajte ljutu papričicu i origano, promiješajte i maknite s vatre.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Hranu iz lonca rasporedite u 4 zasebne vatrostalne posude ili u pojedinačne glinene zdjelice. Ako ga nemate, sve namirnice istresite u srednje vatrostalnu ili glinenu posudu, relativno duboku. U sredinu svakog dijela stavite 1 komad feta sira i nekoliko kriški gruyerea.
Stavite posude na srednju policu pećnice, ne pokrivajte ih i pecite ih 20-30 minuta, dok se feta napola ne otopi i ne porumeni. Poslužite uz jelo uz finu hladnu salatu.
časopis za masline.gr