Savršen recept za najbožićnije i impresivne čokolade s bogatim nadjevom od karamele! Savršeno za izradu sa svojom djecom!
Komponente
100 gr. mliječna kuvertura
250 gr. bijeli pokrivač
200 gr. vrhnje 35%
80 gr. glukoza
100 gr. kristalni šećer
60 gr. maslac
1 prstohvat soli
Za posluživanje
50 gr. kuvertura, rastopljena
prskalice, božić
Metoda izvršenja
Mliječnu kuverturu sitno narežite i ostavite sa strane.
Bijelu kuverturu sitno narežite, stavite u zdjelu, otopite u mikrovalnoj pećnici ili na vodenoj kupki i ostavite sa strane.
Vrhnje i glukozu ulijte u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom.
Prebacite u mikrovalnu pećnicu na 800 W na 1 minutu, izvadite i miješajte žlicom dok sastojci ne budu homogeni.
Stavite tavu na srednje jaku vatru i dodajte ⅓ šećera.
Ostavite da se otopi, miješajte drvenom kuhačom i ponovite isti postupak za još 2 doze dok se ne stvori karamel.
Dodajte smjesu vrhnja, smanjite vatru i pirjajte 1-2 minute uz stalno miješanje žlicom.
Ugasite vatru, dodajte mliječnu kuverturu i miješajte dok se ne otopi.
Smjesu prebacite silikonskom lopaticom u vrč.
Maslac narežite na kockice i ulijte u vrč.
Dodajte sol i mutite mikserom dok ne dobijete glatki karamel umak.
Prebacite u hladnjak na 1,5-2 sata dok se ne zamrzne.
Uzmemo silikonski kalup s božićnim motivima i kistom nanesemo sloj rastopljene bijele kuverture na svaku kutiju.
Premjestite u hladnjak na 10 minuta, izvadite, prelijte još jednim slojem bijele kuverture i ponovno prebacite u hladnjak.
Karamel umak stavite u slastičarsku vrećicu.
Izvadite formu iz hladnjaka, kutije dobro napunite karamelom i zagladite površinu žlicom.
Ostatak otopljene kuverture žlicom rasporedite po čokoladama dok ne budu dobro prekrivene.
Prebacite u hladnjak na 10 minuta da se zamrzne, izvadite i odvojite od kalupa na dasci za rezanje.
Ukrasite rastopljenom kuverturom i božićnim posipom te poslužite.
akispetretzikis.com