Najlakši i najfantastičniji božićni čokoladni balvan.
Badnjak, također poznat kao bûche de Noël ili jednostavno “cjepanica” kod nas, božićni je desert posebno popularan u sjevernoeuropskim zemljama i smatra se tradicionalnom francuskom božićnom slasticom.
Ukusan i primamljiv, svaki put drugačijeg okusa, zahvaljujući raznim nadjevima koji ga čine fantastičnim desertom za blagdane. Jedino što je sigurno je da je božićna čokoladna cjepanica najslađe iznenađenje za vaše goste za blagdanskim stolom.
Materijali
Za bazu
6 žumanjaka
3 bjelanjka
210 gr. kristalni šećer
160 gr. brašno 00
Za čokoladni ganache za nadjev
100 gr. svježa krema
150 gr. Crna čokolada
6 žlica džema od bobica
Za čokoladni ganache za ukras
200 gr. krema od svježeg mlijeka
300 gr. Crna čokolada
Za bazu
Stavite žumanjke i bjelanjke u dvije odvojene posude. Električnom pjenjačom istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na isti način umutiti žumanjke sa 160 gr. šećera, u malim dozama. Ostatak ćemo iskoristiti na kraju kuhanja.
Spatulom umiješajte bjelanjke u žumanjke, praveći pokrete odozgo prema dolje, koji su potrebni da se tijesto ne raspada. Dodajte brašno i polako miješajte.
Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte tijesto i rastanjite ga. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 8 minuta. Ova slastica se ne smije peći duže od 10 minuta, inače će se teško zamotati.
Od baze do role
Izvadite tijesto iz pećnice i zajedno s papirom za pečenje stavite na radnu površinu. Na ugrijanu podlogu pospite preostalih 50 grama šećera i krenite u valjanje podloge. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na 30-tak minuta.
Priprema ganachea od tamne čokolade
Svježe vrhnje stavite u lonac i pustite da zavrije. Dodajte prethodno grubo nasjeckanu tamnu čokoladu i miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete kremastu smjesu. Neka se ganache ohladi dok ne postane gust.
Od role do debla
Uzmite rolat, lagano ga odmotajte i premažite džemom od bobičastog voća. Dodati čokoladni ganache i opet zarolati pazeći da ne pritisne te zamotati u foliju. Ostavite da odstoji oko sat vremena u hladnjaku. Tajna besprijekornog oblika je odmor prije ukrašavanja.
Uklonite foliju i zarežite rubove rolade s dva dijagonalna reza. Uzimamo disk, postavljamo deblo i dva izrezbarena ruba bočno, stvarajući “grane”.
Za dekoraciju pripremimo novi čokoladni ganache, ali s različitim dozama i ravnomjerno ga izlijemo na deblo, pazeći da se rubovi zalijepe za njega i očistimo od viška čokolade.
Božićna čokoladna cjepanica je spremna za uživanje.
jenny.gr