Brokula ili mrkva? Koje povrće najučinkovitije snižava krvni tlak?

Iako se svaka vrsta povrća smatra važnom za zdravlje srca, jedna posebna kategorija ističe se svojom učinkovitošću u regulaciji krvnog tlaka

Odgovor za snižavanje krvnog tlaka mogao bi se pronaći iu sadržaju našeg tanjura, točnije u povrću iz skupine crucifera. Prema novijoj studiji, jedenje povrća kao što je brokula, kelj, cvjetača i prokulica, može imati značajan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava, osobito za sredovječne i starije osobe s blago povišenim krvnim tlakom.

Istraživači sa Sveučilišta Edith Cowan u Australiji proučavali su učinke povrća iz skupine cruciferasa na krvni tlak u usporedbi s drugim vrstama povrća. Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu BMC Medicine, pokazuju da potrošnja oko četiri porcije križanog povrća dnevno tijekom dva tjedna dovodi do izvanrednih smanjenje sistoličkog krvnog tlaka.

Ova posebna vrsta povrća bogata je spojevima tzv glukozinolati, i koji se razgrađuju na bioaktivne tvari kao što je sulforafan kada se povrće sjecka ili žvače. Prethodna istraživanja pokazala su da ovi spojevi mogu imati protuupalna i antioksidativna svojstva, potencijalno pridonoseći boljem kardiovaskularnom zdravlju.

“Povećanje unosa povrća naširoko se preporučuje za smanjenje rizika od srčanih bolesti, a prethodne opservacijske studije pokazale su da je povrće iz skupine Cruciferas jače povezano s nižim rizikom od srčanih bolesti od drugog povrća.”Emma Connolly, koautorica studije i doktorantica na Edith Cowan, rekla je u izjavi. “Međutim, dok se povrće konzumira diljem svijeta, povrće iz skupine Crucifera obično čini mali udio ukupnog unosa povrća.” dovršava.

Krstašice ili korjenasto povrće?

U istraživanju je sudjelovalo 28 osoba u dobi od 56 do 72 godine s blago povišenim krvnim tlakom. Većina sudionika bile su žene. Na početku studije sudionici su imali prosječni sistolički krvni tlak (najviši broj na mjerenju krvnog tlaka) od oko 136 mmHg, što se smatra povišenim, ali još nije u fazi hipertenzije.

Sudionici su konzumirali i porcije križanog povrća i obroke s drugim vrstama povrća. Naime, sudionici su konzumirali cca 300 grama (oko 4 porcije) smjese brokule, kelja, cvjetače i kupusa dnevno tijekom dva tjedna. Ovo povrće davano je u obliku juhe – jedno za ručak i jedno za večeru. U kontrolnoj intervenciji sudionici su konzumirali ekvivalentnu količinu povrća u obliku juhe koja je sadržavala krumpir, slatki krumpir, mrkva i bundeva.

Rezultati nakon intervencija bili su impresivni: čak dva tjedna jedenja križanog povrća bilo je dovoljno da sudionici pokažu prosječno smanjenje 24-satnog sistoličkog krvnog tlaka od 2,5 mmHg u usporedbi s kontrolnom intervencijom. Taj je učinak bio još izraženiji tijekom dana, s prosječnim smanjenjem od 3,6 mmHg.

Iako se ovo smanjenje od 2,5 mmHg čini malim, važno je razumjeti njegove potencijalne implikacije na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Prethodna istraživanja su pokazala da čak i umjereno smanjenje krvnog tlaka može dovesti do značajnog smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Zapravo, istraživači primjećuju da bi se ovo smanjenje moglo prevesti u oko 5% manji rizik od velikog kardiovaskularnog događaja.

Zanimljivo, studija je također otkrila da su sudionici koji su jeli povrće iz skupine cruciferasa također imali niže razine triglicerida u krvi, u usporedbi s ostatkom povrća, što je glavni faktor rizika za srčane bolesti.

Iako mehanizmi nisu u potpunosti shvaćeni, istraživači sugeriraju da spojevi pronađeni u krucifernom povrću, kao što su sulforafan i S-metilcistein sulfoksid (SMCSO), mogu igrati ulogu. Prethodne studije su pokazale da te tvari imaju različite korisne učinke na kardiovaskularni sustav.

Pročitajte također:

Imate li visoki krvni tlak? Što će vam liječnik predložiti da jedete da ga izgubite

Brokula: Za koliko minuta kuhanja gubi antikancerogeno djelovanje

Povrće koje štiti od srčanog i moždanog udara

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki