Zagreba Lajfhaki

Bubrezi: Popularni napitak koji ih štiti – Dovoljna je jedna šalica dnevno

Čini se da je u dobrim i lošim stranama ispijanja kave vaga prešla prema pozitivnim stranama, kojima se sada pridodaje pravilan rad bubrega

Možda ne postoji napitak koji je proučavan više od kave, a većina istraživanja se slaže oko dobrobiti njezine umjerene konzumacije na svim razinama. U istom smislu, nedavna studija istraživača s Medicinskog fakulteta Johns Hopkins, koja otkriva da konzumiranje čak šalica kave dnevno može smanjiti rizik od akutne ozljede bubrega.

Konkretno, prema podacima objavljenim u Kidney International Reports, oni koji su svaki dan popili bilo koju količinu kave imali su 15% manji rizik s najvećim smanjenjem uočenim u skupini koja pije dvije do tri šalice dnevno, smanjujući rizik za 22%-23%. Ali čak i ljudi s komorbiditetima, poput krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase (BMI), dijabetes melitusa, imali su 11% manji rizik u usporedbi s onima koji nikad nisu pili kavu.

“Već znamo da je redovita konzumacija kave povezana s prevencijom kroničnih i degenerativnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i bolesti jetre”, ističe autorica studije dr. Chirag Parikh, direktor Odjela za nefrologiju i profesor medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins.

Koristeći podatke iz Studije rizika od ateroskleroze u zajednicama, studije o kardiovaskularnim bolestima koja je u tijeku u četiri američke zajednice, istraživači su procijenili 14.207 odraslih osoba prosječne dobi od 54 godine. Sudionici su bilježili šalice kave koje su popili dnevno tijekom 24 godine. Tijekom istraživanja zabilježena su 1694 slučaja akutne ozljede bubrega.

No koja je funkcija kave koja je čini saveznikom bubrega? Prema riječima dr. Chirag Parikh, ovo je vrijeme “bilo u biološki aktivnim spojevima u kombinaciji s kofeinom ili jednostavno u samom kofeinu, koji poboljšava perfuziju i korištenje kisika u bubrezima.”

Istraživački tim također napominje da dodaci kavi poput mlijeka, tučenog vrhnja, šećera ili zaslađivača mogu utjecati na rizik i opravdati daljnja istraživanja, koja su ionako potrebna, kako bi se utvrdili aktivni mehanizmi kave koji štite bubrege, a posebno na staničnoj razini. .

Pročitajte također

Fibrilacija atrija: čini li kava srce “treperi” ili ne?

Migrene: Svakodnevna navika koja ih opterećuje

Napitak koji “bistri” um i pomaže u rješavanju problema

Exit mobile version