Dajemo talijanski dašak našem stolu i pripremamo omiljenu carbonaru po autentičnom receptu s guancialeom.
Spremno za 30′
Materijali
350 gr. špageti
100 gr. guanciale (svinjski obraz)* ili panceta
50 gr. pecorino, sitno naribani
50 gr. Parmezan, sitno naribani
2 velika svježa jaja stara jedan dan + 1 žumanjak
50 gr. neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
malo muškatnog oraščića
cvijet soli, svježe mljeveni crni papar
Postupak
U veliki lonac stavite dosta vode da prokuha. Dodajte 1 žličicu. slatke soli i kuhati tjesteninu 1′ manje od vremena navedenog na pakiranju, zatvoriti poklopcem. Pomiješajte dva sira u zdjeli.
Dok se tjestenina kuha, sitno nasjeckajte guanciale (ili pancetu) i pirjajte je u neprianjajućoj tavi 5 minuta na srednjoj vatri, dok lijepo ne porumeni sa svih strana.
U velikoj posudi istucite maslac s 1 žličicom. jušne vode od tjestenine i zatim homogenizirati s parmezanom, pecorinom i malo muškatnog oraščića. Pomiješajte pirjani obraz sa sokom od tave i 1 ili 2 žličice. jušna voda od kuhane tjestenine.
Jaja odmah umutiti kuhačom za jaja, posuti malo svježe mljevenog papra i umiješati ih u umak, jako snažno miješajući. Želimo da umak bude kremast i gladak, a ne vodenast.
Umiješajte ocijeđenu tjesteninu i odmah poslužite na tanjure, po želji posipajte s malo dodatnog sira i malo crnog papra.
časopis za masline.gr