Četiri hranjiva sastojka koja nedostaju 5 milijardi ljudi diljem svijeta

Nedavna istraživanja otkrivaju alarmantne podatke o globalnim nedostatcima u prehrani

Globalna zdravstvena kriza 21. stoljeća ne uključuje samo bolesti i epidemije, već i jedan nevidljiviji, ali jednako ozbiljan problem: nutritivni nedostaci. Unatoč napretku u medicinskim i nutricionističkim znanostima, više od 5 milijardi ljudi diljem svijeta pati od ozbiljnog nedostatka esencijalnih mikronutrijenata važnih za njihovo zdravlje. Ovaj fenomen nije lako uočljiv, ali ima učinke koji utječu na zdravlje, razvoj i kvalitetu života mnogih ljudi.

Nedavna studija, objavljena u The Lancet Global Health, baca svjetlo na razmjere problema, otkrivajući da više od dvije trećine svjetske populacije ne konzumira odgovarajuće količine četiri bitna vitamina i minerala. Ove nestašice nisu ograničene na zemlje s niskim i srednjim prihodima, već pogađaju ljude u svim dijelovima svijeta, bez obzira na ekonomski status.

Što je pokazalo istraživanje?

Studija, koju je proveo tim stručnjaka sa Harvard TH Chan School of Public Health i Sveučilišta Kalifornija-Santa Barbara, prva je koja daje sveobuhvatnu globalnu procjenu nedostatka mikronutrijenata u prehrani. Istraživači su analizirali podatke iz 185 zemalja, pokrivajući 99,3% svjetske populacije. Istraživanje je bilo usmjereno na mjerenje unosa joda, vitamina E, kalcija, željeza, riboflavina, folata i vitamina C.

Glavni nedostaci – jod na prvom mjestu

Nalazi istraživanja su alarmantni. Više od 5 milijardi ljudi ne konzumira dovoljno joda, vitamina E ili kalcija. Gotovo 5 milijardi ima nedovoljan unos željeza, dok više od 4 milijarde ljudi ima manjak riboflavina, folata i vitamina C. Ti nedostaci utječu na značajan postotak stanovništva: 68% za jod, 67% za vitamin E i 66% za kalcij, sa željezom nedostatak koji doseže 65% svjetske populacije.

Posljedice ovih nedostataka su ozbiljne. Nedostatak joda može utjecati na rad štitnjače i razvoj mozga, osobito kod fetusa i male djece. Vitamin E, koji djeluje kao antioksidans, štiti stanice od oštećenja. Kalcij je neophodan za zdrave kosti i zube, dok je željezo neophodno za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kisik po tijelu.

Razlike između muškaraca i žena

Studija je također otkrila razlike u nedostacima između muškaraca i žena. Ženama češće nedostaje jod, vitamin B12, željezo i selendok je vjerojatnije da će muškarci imati manjak magnezija, vitamina B6, cinka, vitamina C, vitamina A, tiamina i niacina.

Studija naglašava potrebu za ciljanim intervencijama za rješavanje tih nedostataka. Predložena rješenja uključuju obogaćivanje hrane esencijalnim nutrijentima, promicanje raznolikosti u prehrani i korištenje dodataka prehrani. Međutim, strategije se moraju prilagoditi specifičnim potrebama i kulturnim uvjetima različitih regija. Ty Beal, viši tehnički stručnjak u Globalnom savezu za poboljšanu prehranu, rekao je: “Rezultati su alarmantni. Više ljudi nego što smo mislili, u svim regijama i zemljama, ne konzumira dovoljno mnogih esencijalnih mikronutrijenata. Ti nedostaci negativno utječu na zdravlje i globalno ograničavaju ljudski potencijal».

Pročitajte također:

Prehrana ili suplementi? Koja metoda nudi bolju zaštitu od raka – odgovor će vas iznenaditi

Ovo je najbolje vrijeme za doručak kako biste izbjegli rizik od dijabetesa

Zadržavanje tekućine: nutricionist daje 8 savjeta za učinkovito rješavanje toga

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki