Zagreba Lajfhaki

Četvrtak: Kako sniziti kolesterol nakon mesa

Svi moramo paziti na razinu kolesterola u krvi. U svakom slučaju, sljedeća hrana je sigurnija i manje je vjerojatno da će povisiti vaš kolesterol. Ne zaboravite, međutim, da je sve u prehrani stvar umjerenosti i raznolikosti.

Tsiknopepti je bez sumnje jedan od najomiljenijih praznika u Grčkoj, jer je poznato da svi Grci vole meso sa roštilja.

Ali uz uživanje u ovom okusu ne smijemo zaboraviti ni svoje zdravlje. Povećana konzumacija mesa i drugih “grešnih” priloga na Chiknopempti pogubna je za povećanje kolesterola u krvi.

Evo što možete jesti da snizite razinu kolesterola nakon Crnog petka:

Riža i žitarice

Za dijetu bez kolesterola na tanjur možete staviti rižu i žitarice. Većina škrobnih namirnica, uključujući grah, rižu i kruh, ima malo ili nimalo kolesterola. Ipak, budite oprezni: sastojci dodani tijekom pripreme, poput maslaca ili transmasti, mogu sadržavati masti s visokim udjelom kolesterola.

Krompir (ne pomfrit!)

Krumpir je među namirnicama koje ne podižu kolesterol. Ipak, obratite pozornost na to kako ih kuhate, budući da se pomfrit, na primjer, radi s biljnim uljem, koje ima malo kolesterola, ali puno masti. Za to radije pečeni krumpir ili krumpir kuhan na pari.

gljive

Postoji mnogo različitih načina na koje se gljive mogu kuhati. Dajte im prednost jer ne sadrže kolesterol.

Riba

Riba poput tune i lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u snižavanju kolesterola.

Češnjak i luk

Češnjak i luk snižavaju kolesterol jer sadrže antioksidanse.

orasi

Orašasti plodovi sadrže dobre mononezasićene masti, kao i magnezij, vitamin E i fitokemikalije koje su zdrave za srce. Ali pripazite na kalorije..!

Zeleni čaj

Čaj je bogat antioksidansima i pomaže u dobrom zdravlju krvnih žila te sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Glavni antioksidansi u čaju su flavonoidi, koji mogu sniziti krvni tlak i razinu kolesterola u krvi.

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim masnoćama koje pomažu u povećanju dobrog kolesterola, a snižavaju razinu lošeg kolesterola. Međutim, kao i kod orašastih plodova, tako i kod avokada, morate paziti na visoku masnoću koju općenito sadrže.

Izvor: iatropedia.gr

Exit mobile version