Pohanu piletinu vole i stari i mladi, a za uživanje na našem stolu potrebno je svega 30 minuta.
Tajni i bitni materijali
Zapravo, ovo jelo je vrlo jednostavno za pripremu, jer su za pohanje piletine potrebna samo 3 sastojka. Brašno, jaje i krušne mrvice ili kruh sastojci su koji stvaraju ukusnu hrskavu koricu na pilećim zalogajima ili pilećim fileima.
Tajni apsolutnog uspjeha ovog jela je malo i jednostavno, a mogućnosti pohanja variraju ovisno o rezultatu koji želimo postići u teksturi korice. Želite li pobliže saznati koje su sve tajne, ali i različiti načini pohanja, možete pročitati što je “savršen pohan za piletinu” gdje dajemo sve savjete do detalja.
U nastavku vam predstavljamo omiljeni recept za pohanu piletinu s parmezanom na tavi ili u pećnici za zdraviju varijantu, a ujedno vam detaljno donosimo sve korake procesa koji jamče uspješan rezultat.
Pohana piletina u tavi i pećnici
30 minuta + 30′ čekanja | Lako
Materijali
2 komada filea od pilećih prsa
3 pinte. ustajale krušne mrvice ili dvopek
1½ sp. Parmezan, sitno naribani
2-3 prstohvata muškatnog oraščića
2 prstohvata slatke paprike
2 prstohvata češnjaka u prahu
1½ sp. brašno
4 jaja, lagano tučena
sol, crni papar
Postupak
Pileće filee narežite na tanke ploške i nabijte ih između dva komada papira dok ne postanu tanki. Mrvice pomiješajte sa sirom, začinima te solju i paprom. U tri različite zdjelice stavite brašno, jaja i smjesu s prezlama ili krušnim mrvicama.
Svaki komad piletine prvo umočite u brašno – otresite višak – zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice, lagano protresite. Pohane filete ostaviti na papiru za pečenje 30′ u hladnjaku da se pohanje stabilizira.
Zagrijte malo ulja u tavi koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i pecite filete 2-3′ sa svake strane, dok se iznutra dobro ne ispeku. Vaditi ih šupljikavom žlicom na upijajući papir.
Alternativno, pohane filete pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C na zraku. Slažemo ih na lim ili pliću tepsiju, obloženu papirom za pečenje, i pečemo 15′ s obje strane.
časopis za masline.gr