A opet ovu impresivnu čokoladnu cjepanicu nije nimalo teško napraviti i lijepo će zaokružiti obrok, pogotovo kad se bliže blagdani.
Steliosa Parliarosa
Spremno za 30′
Materijali
Porcije: 15
Za bazu
4 bjelanjka
4 žumanjka
100 gr. granulirani šećer
1 naranča, korica
50 gr. brašno za sve namjene
50 gr. kukuruzno brašno
100-150 ml likera od naranče
Za čokoladnu kremu
250 ml svježeg mlijeka
1 naranča, korica
500 gr. kuvertura 55% kakaa, u sitnim komadićima
500 gr. vrhnje 35%-36% masti, umućeno u teksturu jogurta
Postupak
Baza: Mikserom na srednjoj brzini istucite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Prekinite tučenje, dodajte koricu i malo umućene žumanjke, miješajući marisom. Dodajte prosijano brašno i kukuruzno brašno.
Razmažite na silikonsku podlogu ili neprianjajući papir veličine lima i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 10-12 minuta. Po potrebi pecite još malo. Pustimo da se ohladi.
Čokoladna krema: Mlijeko i koricu stavimo u lonac i stavimo na vatru. Kad prokuha, maknite s vatre, pustite da se ohladi, podgrijte i procijedite nad zdjelom s izmrvljenom kuverturom. Dobro homogenizirati i dodati umućeno slatko vrhnje. Lagano promiješajte. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat da se krema stegne.
Uklapanje: Podlogu poprskati likerom i rasporediti polovinu kreme. Zarolajte i stavite na tanjur. Ostatak kreme staviti u kornet i pokriti cijelu površinu slastice. Po želji ukrasite višnjama maraskinom uzduž debla.
časopis za masline.gr