Drugačiji čokoladni tart s dvije voćke koji će vas iznenaditi svojom finoćom. Njezina tajna, voćni pire ispod čokolade koji čini razliku u okusu.
autora Iliasa Mamalakisa
Spremno za sat vremena
Materijali
Za tijesto
300 g svježi maslac
500 g brašno za sve namjene
1 žličica slatka sol
2 žličice slatki šećer
2 jaja
4-5 žličica. voda za juhu
Za nadjev
3 zrele crvene jabuke
4 zrele kruške
1 pločica čokoladne kuverture, u malim komadićima
1 šalica mlijeka
3 žličice šećer za jabuke
2 žličice šećer za čokoladu
Postupak
Mikserom na niskoj brzini miješajte maslac, brašno, šećer i sol dok se ne sjedine i smjesa izgleda kao da ima grudica. Zatim dodajte jaja i vodu i nastavite miksati dok smjesa ne postane homogena.
Tijesto oblikujte u kuglu i čuvajte u hladnjaku pokriveno prozirnom folijom do upotrebe. Zatim ga otvorite u debeli lim debljine 0,5 cm. otprilike, tri točke većeg promjera od dna vašeg obrasca. Premažite maslacem formu i rasporedite tijesto unutra, da pokrije dno i stranice.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Jabuke ogulite, narežite na sitne komadiće i zajedno s 3 žlice šećera stavite u blender. Tucite ih dok ne postanu homogena pasta. Ulijte ga u tart, rasporedite tako da pokrije cijelu površinu tijesta.
Kruške očistite, izvadite koštice i narežite na tanke ploške. Rasporedite ih po pulpi jabuke da pokriju cijelu površinu tarta.
U velikom kuhalu zagrijte mlijeko sa šećerom. Kad počne kuhati paru i prije nego što prokuha maknite s vatre i ulijte u zdjelu s komadićima čokolade. Ostavite minutu i dobro promiješajte dok se ne počnu topiti.
Čokoladnu smjesu prelijte preko krušaka i pecite tart u pećnici oko 40 minuta.
časopis za masline.gr