Najzasitnija je hladna salata od slanutka. U ovom receptu, uz inćune, masline i feta sir, ljeto je na tanjuru.
Spremno za 2:15′
Materijali
Porcije: 4
Za slanutak
300 gr. slanutak, namočen preko noći najmanje 8 sati
2 lista lovora
1 glavica luka, suha, prepolovljena
1 mrkva, krupno nasjeckana
40 ml maslinovog ulja
Svježe mljeveni crni papar, sol
Za salatu
1 žličica žlica metvice, nasjeckane
1 žličica svježa slatka majčina dušica, nasjeckana
1 krastavac, narezan na četvrtine
2 žličice peršin, nasjeckani
2 mlada luka nasjeckana
1 žličica žlice soka od limuna
10 cherry rajčica, narezanih na četvrtine
8 fileta inćuna
30 ml i.p. maslinovo ulje
100 gr. mrvljena feta
sol, svježe mljeveni crni papar
Savjeti: Provjerite jesu li cherry rajčice i krastavci već u hladnjaku kako bi bili hladni.
Postupak
Za slanutak: Slanutak operite i kuhajte u kotlu dok ne omekša zajedno s lukom, mrkvom, maslinovim uljem, lovorom, soli i paprom. Čim su gotovi, ocijedite ih i ostavite da se ohlade.
Za salatu: Stavite slanutak u zdjelu, dodajte cherry rajčice, krastavac, masline, začinsko bilje, ocat, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.
Stavite salatu u hladnjak na 15 minuta. Zatim dodajte inćune, feta sir i poslužite u zdjeli za salatu.
časopis za masline.gr