Mirisni ljetni meze čiji je okus pojačan dodatkom feta sira.
Dimitris Skarmoutsou
spreman za sat vremena
Materijali
1 kg bundeva
2 jaja lagano umućena
250 g mekana, izmrvljena kriška fete
½ vezice kopra, nasjeckanog, bez peteljke
¼ vezice peršina, samo lišće, nasjeckanog
100 g obično brašno + ekstra brašno za pohanje
50g samodizajuće brašno od
maslinovo ulje za prženje
sol, svježe mljeveni papar
Savjeti
Važno je ukloniti svu vlagu iz tikvica, inače će vam smjesa biti previše tekuća.
Možete ih napraviti i na žaru. Ne uvaljate ih u brašno nego u prezle, stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite na 180°C dok ne porumene.
Postupak
Tikvice naribajte na grublji dio ribeža i stisnite ih rukama da ispuste sok. Posolite i stavite u cjedilo gdje ih ostavite 10 minuta. Zatim ih ponovno iscijedite da se što bolje osuše.
Naribane bundeve stavite u zdjelu, dodajte jaja, feta sir, brašno, začinsko bilje, papar i malo soli i lagano promiješajte žlicom da bundeve i ostala tekućina ne iscure. Smjesa se mora oblikovati. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Oblikovati ćufte veličine manjeg oraha, malo ih potapkati, pobrašniti i otresti da se skine višak brašna.
U veću tavu s teškim dnom stavite 2 prsta maslinova ulja (oko 3 cm) i zagrijte na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, pržite polpete dok ravnomjerno ne porumene, oko 2-3 minute sa svake strane.
Izvadite ih iz posude šupljikavom žlicom i ostavite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Idealno ih je poslužiti tople, uz kruh od kiselog tijesta i tsipouro ili uzo.
časopis za masline.gr