Predjela neusporedive ukusnosti, s hladnim umakom i bijelim vinom savršena su za vaš pariški ručak ili popodnevna prijateljska druženja.
Spremno za 1:50
Simoni Kafiri
Materijali
Za mesne okruglice
4 boce od patlidžana
600 g mljevena junetina
2 velike glavice luka
3 češnja češnjaka
3 žličice juha od maslinovog ulja
1 žličica slatki kumin
4 dvopeka
crno vino
1½ žličice slatka sol
svježe mljeveni papar
brašno i ulje za prženje
svježe mljeveni papar
Za umak od jogurta
200 g procijeđeni jogurt, cijeli
½ -1 češanj naribanog češnjaka
1 žličica žlica svježe metvice, nasjeckane
½ žličice slatka paprika slatka
2-3 žličice. juha od maslinovog ulja
malo soli
Postupak
Napravite umak od jogurta: Jogurt s češnjakom, metvicom, maslinovim uljem, soli i paprikom stavite u zdjelu i miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
Napravite mesne okruglice: Krušne mrvice namočite u crno vino i izgnječite rukama. Pecite cijele patlidžane na ugljenu, u lijevanom željezu ili u pećnici dok im kožica ne izgori. Ogulite ih, a meso im otopite vilicom. Ostavite ih da se ocijede 1-2 sata u cjedilu.
Pomiješajte luk, kumin i češnjak dok ne postanu pasta. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso s otopljenim patlidžanima, mješavinom luka, namočenim i protisnutim krušnim mrvicama i maslinovim uljem. Posolite i popaprite te smjesu dobro umijesite. Ako je dovoljno rijetko dodajte pola šalice samodizajućeg brašna. Ostavite u hladnjaku 1 sat pa oblikujte ćufte.
U dubljoj tavi zagrijte istu količinu maslinovog ulja i nakon što dobro zagori pobrašnite i ispecite polpete od patlidžana s obje strane.
Izvadite ih iz posude i pustite da se ocijede na upijajućem papiru prije nego što ih poslužite s umakom od jogurta ili umakom od rajčice, ako želite.
časopis za masline.gr