Izbacite masnoće iz svoje prehrane i vidjet ćete kako se vaše tijelo ubrzava u nastojanju da smršavi!
Stavite tepsiju
Nabavite dobru neprijanjajuću tavu s teškim dnom. Kad god nešto pržite, nećete morati dodavati puno ulja.
Kuhala je zdravo
Odaberite zdrave metode kuhanja kao što su polagano kuhanje ili kuhanje na pari, polagano kuhanje, pečenje ili roštiljanje i izbjegavajte prženje i duboko prženje. Peći na pergament papiru ili aluminijskoj foliji. Idealan je način za pečenje voća, povrća, male ribe u pećnici. Nije potrebna nikakva dodatna masnoća osim jedne do dvije žlice juhe, vina ili voćnog soka za stvaranje pare koja pomaže u kuhanju hrane i zadržavanju vlage.
Napravite marinade
Mariniranje je idealan način da svojoj hrani dodate okus bez dodavanja masnoće.
Prokuhajte začinsko bilje
Dodajte okus začinima i biljem kako ne biste dodavali ulje u jelo.
Birajte mršave
Uvijek birajte nemasno meso i svakako uklonite vidljivu masnoću prije kuhanja. Ne uklanjajte kožu s piletine kada je kuhate, jer ona pomaže da ostane mekana – uklonite je prije jela. Najbolja nemasna mesa su: pureća i pileća prsa, goveđa pečenica, pečenica, mljevena junetina od hlača. Janjetina i jaretina su masna mesa, ali janjeći but je najbolji mogući izbor.
Tanjur napunite povrćem
Povećajte obim obroka s puno povrća. Niskokalorične su, a bogate vlaknima i vitaminima.
Birajte nemasne
Birajte nemasni sir, obrano mlijeko i nemasni jogurt. Najbolji nemasni sirevi su: anthotyro, ricotta, slatka mizithra, xinotyri, katiki, svježi sir.
Recimo jogurt
Ako želite raditi kremaste umake, umjesto vrhnja dodajte jogurt.
Naribati sir
Za umake i preljeve na salate upotrijebite malo ribanog sira s jakim okusom poput cheddara ili parmezana i malo senfa koji će podići okus.
Izrežite trans
Ove masnoće sadrže mnogi margarini, ali i drugi proizvodi kao što su kolači, kolačići, slastice, pite, razne grickalice, ali i hrana koja se prodaje u fast foodu. Dobivaju se pretvaranjem tekućeg biljnog ulja u krutu mast pomoću visokih temperatura, odnosno hidrogenacijom, što ima dvije prednosti: produžuje rok trajanja i jeftino je.
oblik.gr