Zagreba Lajfhaki

Deset kuharskih savjeta koji će vam pomoći da smršavite

Izbacite masnoće iz svoje prehrane i vidjet ćete kako se vaše tijelo ubrzava u nastojanju da smršavi!

Stavite tepsiju

Nabavite dobru neprijanjajuću tavu s teškim dnom. Kad god nešto pržite, nećete morati dodavati puno ulja.

Kuhala je zdravo

Odaberite zdrave metode kuhanja kao što su polagano kuhanje ili kuhanje na pari, polagano kuhanje, pečenje ili roštiljanje i izbjegavajte prženje i duboko prženje. Peći na pergament papiru ili aluminijskoj foliji. Idealan je način za pečenje voća, povrća, male ribe u pećnici. Nije potrebna nikakva dodatna masnoća osim jedne do dvije žlice juhe, vina ili voćnog soka za stvaranje pare koja pomaže u kuhanju hrane i zadržavanju vlage.

Napravite marinade

Mariniranje je idealan način da svojoj hrani dodate okus bez dodavanja masnoće.

Prokuhajte začinsko bilje

Dodajte okus začinima i biljem kako ne biste dodavali ulje u jelo.

Birajte mršave

Uvijek birajte nemasno meso i svakako uklonite vidljivu masnoću prije kuhanja. Ne uklanjajte kožu s piletine kada je kuhate, jer ona pomaže da ostane mekana – uklonite je prije jela. Najbolja nemasna mesa su: pureća i pileća prsa, goveđa pečenica, pečenica, mljevena junetina od hlača. Janjetina i jaretina su masna mesa, ali janjeći but je najbolji mogući izbor.

Tanjur napunite povrćem

Povećajte obim obroka s puno povrća. Niskokalorične su, a bogate vlaknima i vitaminima.

Birajte nemasne

Birajte nemasni sir, obrano mlijeko i nemasni jogurt. Najbolji nemasni sirevi su: anthotyro, ricotta, slatka mizithra, xinotyri, katiki, svježi sir.

Recimo jogurt

Ako želite raditi kremaste umake, umjesto vrhnja dodajte jogurt.

Naribati sir

Za umake i preljeve na salate upotrijebite malo ribanog sira s jakim okusom poput cheddara ili parmezana i malo senfa koji će podići okus.

Izrežite trans

Ove masnoće sadrže mnogi margarini, ali i drugi proizvodi kao što su kolači, kolačići, slastice, pite, razne grickalice, ali i hrana koja se prodaje u fast foodu. Dobivaju se pretvaranjem tekućeg biljnog ulja u krutu mast pomoću visokih temperatura, odnosno hidrogenacijom, što ima dvije prednosti: produžuje rok trajanja i jeftino je.

oblik.gr

Exit mobile version