Dijabetes: Dva SOS poteza koja drže šećer pod kontrolom

Na što dijabetičari trebaju obratiti pozornost u prehrani kako bi kontrolirali razinu šećera

The plan zdrave prehrane ljudi koji pate od dijabetes ne razlikuje se od onih bez dijabetesa. Američka dijabetička udruga (ADA) preporučuje dijabetičarima prehrambene smjernice koje se preporučuju za opću populaciju—to jest, dijetu koja se usredotočuje na voćethe povrćethe cjelovite žitarice, the mahunarke (grašak i grah) i nemasni mliječni proizvodi. Istraživači sa Sveučilišta Harvard dodaju još neke informacije koje pridonose boljoj regulaciji šećera u krvi.

U početku će biti dobro pacijenata posvetiti više pozornosti unos ugljikohidrata.

Voće, povrće i cjelovite žitarice osiguravaju više hranjivih tvari po kaloriji nego rafinirani ugljikohidrati i imaju tendenciju da imaju više vlakana. Tijelo sporije probavlja hranu bogatu vlaknima, što znači umjereniji porast razine šećera.

Za većinu dijabetičara, ugljikohidrata trebali bi činiti oko 45% do 55% ukupnih kalorija koje konzumiraju svaki dan. Bilo bi stoga dobro da pažljivo biraju ugljikohidrate kako bi – idealno – dolazili iz povrća, cjelovitih žitarica i voća. Također bi trebali izbjegavati visoko rafinirane ugljikohidrate poput bijelog kruha, tjestenine i riže, kao i slatkiše, slatka pića i slatkiše. Rafinirani ugljikohidrati uzrokuju oštro povećanje šećera u krvi i da povećati razinu triglicerida.

The vlakno imaju dva oblika: the topljiv -vrsta koja se nalazi u cjelovitim žitaricama- i netopljiv – vrsta koja se nalazi u mahunarkama kao što su grah, zob i voće. Čini se da posebno topljiva vlakna snižavaju razinu šećera u krvi poboljšavajući osjetljivost na inzulin, što može značiti da će pacijentu postupno trebati manje lijekova za kontrolu dijabetesa.

Naposljetku, veliki je broj studija koje na to ukazuju unos dovoljno vlakana smanjuje šanse za rast srčana bolest a osobe s dijabetesom trebaju učiniti sve što mogu kako bi smanjile ovaj rizik.

Pročitajte također

Crijeva: Što jesti da bi radila kako treba – Pet namirnica koje su “zabranjene”

Čudotvorni “lijek” koji detoksificira crijeva i mršavi

U koje vrijeme treba večerati da se ne udebljamo i da nam šećer ne digne

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki