Dijabetes: Hrana koja povećava rizik za 15% – dovoljno je 50 grama dnevno

Nova studija daje jasne i pouzdane odgovore o opasnostima konzumiranja prerađenog i crvenog mesa

Možda volite sočan odrezak ili ukusan sendvič sa šunkom, ali nova istraživanja naglašavaju opasnosti česte konzumacije crvenog i prerađenog mesa. Prema studiji objavljenoj u The Lancet Diabetes & Endocrinology, redovita konzumacija ove hrane povezana je sa značajnim povećan rizik od dijabetesa tipa 2.

Studija se temeljila na podacima od gotovo 2 milijuna sudionika iz 31 različite ankete u 20 zemalja. Istraživači, predvođeni timom Sveučilišta u Cambridgeu, koristili su globalni projekt InterConnect kako bi analizirali odnos između konzumacije prerađenog mesa, neobrađenog crvenog mesa, peradi i pojave dijabetesa tipa 2.

Rezultati istraživanja su jasni: potrošnja 50 grama prerađenog mesa dnevno – što odgovara otprilike dvjema kriškama šunke – povezuje se s 15% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 unutar sljedećeg desetljeća. Isto tako, potrošnja 100 grama sirovog crvenog mesa dnevno – jednako malom odresku – povećava rizik za 10%.

Je li perad sigurnija alternativa?

Dok je konzumacija peradi poput piletine i puretine u početku bila povezana s blago povećanim rizikom (8%), daljnja analiza pokazala je da je taj učinak manje dosljedan nego kod prerađenog i crvenog mesa. To ostavlja otvorenom mogućnost da je jedenje peradi manje opasno, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ta hipoteza.

Profesorica Nita Forouhi, iz Vijeća za medicinska istraživanja Sveučilišta u Cambridgeu i jedna od autorica studije, rekla je: “Naše istraživanje pruža najopsežnije dokaze do sada o odnosu između konzumacije prerađenog i crvenog mesa i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Naši rezultati podupiru preporuke za smanjenje konzumacije ovih vrsta mesa kako bi se smanjila učestalost dijabetesa.”

Glavni autor studije, dr. Chunxiao Li je dodao: “Prethodne analize temeljile su se na već objavljenim rezultatima, ali smo gledali podatke pojedinačnih sudionika u svakoj studiji. To nam je omogućilo da uskladimo informacije o konzumaciji mesa i pojavi dijabetesa, što omogućuje točnije procjene.”

Redukcija mesa, osnovna preporuka

Ovo istraživanje dolazi kako bi ojačalo preporuke za smanjenje konzumacije prerađenog i crvenog mesa, ne samo za zaštitu od dijabetesa tipa 2, već i za opće zdravlje. Stručnjaci predlažu da te namirnice zamijenimo zdravijim opcijama, kao npr biljni proteini ili riba, koji su dokazano blagotvorno utjecali na zdravlje.

Pročitajte također:

Ovo je najopasnija namirnica za srce – 150 grama vrtoglavo povećava rizik

Saznajte koliko vam vremena “krade” kobasica iz života, a koliko vam daje šaka oraha

Rak prostate: kriva dijeta koja povećava rizik od bolesti

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki