Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), u svijetu više od 537 milijuna ljudi boluje od dijabetes melitusa. Očekuje se da će broj ljudi s dijabetesom melitusom premašiti 643 milijuna 2030. odnosno 783 milijuna do 2045. godine. 90% ljudi pati od dijabetesa melitusa tipa 2, a 79% njih uglavnom dolazi iz zemalja s niskim ili/i umjerenim standardom život.
Više od 1,2 milijuna djece i adolescenata boluje od dijabetesa tipa 1.
Svake godine 6,7 milijuna smrtnih slučajeva povezano je s prisutnošću dijabetes melitusa.
Trošak rješavanja problema doseže 1 trilijun dolara, što predstavlja 9% svjetskog BDP-a.
Na svaku poznatu osobu s dijabetes melitusom, procjenjuje se da postoji još jedna koja nije svjesna svog problema.
Većina nedijagnosticiranih slučajeva je dijabetes tipa 2.
Jedno od 6 djece rođene diljem svijeta dolazi od majki s hiperglikemijom u trudnoći, poznatom kao gestacijski dijabetes melitus.
Iz tog je razloga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posvetila 14. studenoga kao Svjetski dan dijabetesa kako bi informirala i senzibilizirala medicinsku zajednicu i javnost za prevenciju, ranu dijagnostiku i učinkovito liječenje ove ogromne medicinske, socioekonomske bolesti. problem..
Ogromna raširenost dijabetes melitusa na globalnoj razini stvorila je velike poteškoće u odnosu na mogućnost pristupa cjelokupnoj populaciji suvremenim terapijskim sredstvima za rješavanje problema.
Visoki troškovi liječenja i ograničena dostupnost suvremenih terapijskih sredstava i tehnoloških dostignuća stvorili su veliki nesklad u zadovoljavanju potreba, što nepovoljno utječe na zdravlje osoba sa šećernom bolešću.
U pokušaju da znanstvenici objasne pretjerani porast dijabetes melitusa, zaštite zdravstvene sustave i ograniče troškove od njegovog impresivnog širenja, nedavno su otkrili i po prvi put okrivili niz novih predisponirajućih čimbenika, osim nasljeđa, Starost i pretilost, koji su do sada bili poznati.
Novi predisponirajući čimbenici za pojavu dijabetes melitusa:
- velika konzumacija alkohola
- sustavno izbjegavanje doručka
- konstantno “grickanje” bez planiranja tijekom dana
- pušenje
- depresija
- problemi i nestabilnost raspoloženja
- svakodnevni stres
- Hipertenzija
- Hiperlipidemija
- Abdominalna pretilost
- Masna infiltracija jetre
- prekomjerna upotreba kofeina
- a posebno Insomnia
Također, novorođenčad s prekomjernom težinom (>4 kg) i pretila djeca pokazuju povećani rizik od razvoja dijabetes melitusa u odrasloj dobi.
Važno otkriće iz nedavnih važnih znanstvenih studija nedvojbeno je dokaz da dobra regulacija, u prvih 10 godina nakon otkrića dijabetesa melitusa, ostavlja “otisak pamćenja i zaštite”, u stanicama organizma, koji igra ulogu odlučujuću ulogu u pojavi i napredovanju kroničnih komplikacija bolesti.
U slučajevima dijabetesa melitusa tipa 2, koji čini veliku većinu slučajeva, dijagnoza problema često se postavlja kasno, a komplikacije su možda već nastupile.
Navedena istraživanja, koja danas predstavljaju “orijentire” u dijabetesu, osvještavaju nas i potiču da pokušamo ispočetka, postići što bolju regulaciju i ponuditi mogućnost da svi imaju pristup suvremenim terapijskim sredstvima.
Prestanite brojati kalorije
Jedno od kapitalnih pitanja koja su posljednjih godina iz korijena promijenila kvalitetu života, tijek, liječenje i evoluciju dijabetesa je famozna “Dijeta ili prehrana osoba sa dijabetesom melitusom”.
Dijeta ili prehrana za dijabetes postoji već duže vrijeme, stroga, restriktivna, problematična i neučinkovita, zbog čega ju je vrlo teško, ako ne i nemoguće, dugo slijediti!
Razvojem znanstvenih istraživanja i spoznaja koje smo nedavno stekli, od NE, NE i ZABRANJENOG, danas smo došli do zdrave prehrane, temeljene na Mediteranskoj Dijeti/Prehrani i uz veliki trud da uvjerimo, da Dijeta svake osobe, a posebno oboljelih od dijabetes melitusa, mora se odlikovati raznolikošću, maštom i ukusom!
Dijeta oboljelih od dijabetes melitusa primjer je pravilne prehrane za sve
Ovakav pristup dovodi do normalnijeg, ugodnijeg i humanijeg života. Ali ono što je najvažnije, trebamo pokušati uvjeriti da način života i prehrane osobe s dijabetes melitusom treba karakterizirati umjerenost, dosljednost, trajanje i samokontrola!
Naravno, svi moramo shvatiti da ne postoje namirnice koje smanjuju šećer. Smanjenje šećera može se postići samo tjelovježbom i odgovarajućim lijekovima!
Ali postoje namirnice i dodaci prehrani koji su nedavno preplavili međunarodnu literaturu i mogu pomoći u boljoj regulaciji dijabetes melitusa!
Hrana i dodaci prehrani, s elementima u tragovima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koje sadrže, nude značajnu kardio-zaštitu i zaštitu od raka te pomažu u boljem reguliranju multifaktorijalnog problema kao što je dijabetes melitus. Svi gore navedeni elementi pomažu metaboličkoj homeostazi tijela zahvaljujući povećanoj osjetljivosti koju uzrokuju na djelovanje inzulina.
Koja hrana pomaže?
- Avokado
- bademi
- jaja
- Aloe vera
- Alfa lipoična kiselina
- Vitamin D
- Povrće
- Kakao
- Cimet
- Kava
- Povrće
- Magnezij
- Bobice
- Ocat
- Mahunarke
- Probiotici
- Češnjak
- Voće
- Povrće
- Krom
Dokazano je da niti jedna metoda nije dugoročno učinkovita kao Zdrava prehrana!
Vrijedno je naglasiti da svaka prehrambena navika i ako se pridržava ništa ne zamjenjuje važnost mršavljenja, tjelovježbe, uravnotežene zdrave prehrane i naravno personaliziranih lijekova!
Nedavna smjernica “prestani brojati kalorije” koju je preporučila Medicinska škola Harvard konačno razotkriva zastarjelu, zastarjelu i manjkavu strategiju brojanja kalorija koja je desetljećima postavljala pitanja o svojoj učinkovitosti u mršavljenju regulacije težine i šećera!
Ova nam direktiva daje veću fleksibilnost i prilagodljivost u odabiru hrane koju želimo koristiti.
U prošlosti smo bili uznemireni ograničenjem kalorija u hrani koje je prisiljavalo osobe sa dijabetes melitusom i pretilošću da prave prehrambene “parasode”, što je podrazumijevalo, za njihovo mentalno zdravlje, regulaciju šećera i više.
Suvremene smjernice preporučuju napuštanje koncepta kalorija i fokusiranje na količinu i kvalitetu namirnica koje karakteriziraju zdravu prehranu.
Nisu sve kalorije iste i svako tijelo upravlja i obrađuje hranu na svoj personalizirani način!
Na preradu hrane utječu:
1. iz mikrobioma crijeva, drugog “mozga” našeg probavnog sustava, s trilijunima mikroorganizama koji, ovisno o tipovima koji dominiraju, utječu na to koliko kalorija naše tijelo može apsorbirati iz hrane!
2. iz našeg metabolizma, budući da svaki organizam ima “referentni centar” u mozgu, koji stvara fenomen “metaboličke prilagodbe i homeostaze”, koji je povezan s faktorima kao što su naši geni, okoliš i ponašanje!
3. Vrste hrane koju konzumiramo.
Uočeno je da mozak “voli” zdravu hranu koja je u prirodnom obliku, a ne prerađena.
Kombinacija zdrave prehrane i tjelovježbe jedina je znanstveno dokazana metoda koja produljuje život.
Poboljšava regulaciju šećera, povećava osjetljivost organizma na djelovanje inzulina, smanjuje pogoršavajuće čimbenike kardiovaskularnih bolesti, pridonosi gubitku tjelesne težine, povećava mišićnu snagu i pomaže psiho-emocionalnoj ravnoteži i dobrobiti osoba s dijabetes melitusom.
Uspješno liječenje dijabetesa melitusa zahtijeva i preporučuje:
Usredotočite se na kvalitetu i količinu hrane, izbjegavajte prerađenu hranu, šećer, slatkiše, prženu hranu i pite! Povrće, bilje, mahunarke, voće, nemasno meso, riba i proizvodi od cjelovitih žitarica, neka budu osnova vaše prehrane!
Vježbajte sustavno i po mogućnosti intenzivno!
Hodanje, ples, vožnja bicikla, plivanje, joga, pilates, vježbe su koje dramatično pomažu u metaboličkoj i psihičkoj ravnoteži!
Pobrinite se da dobro i dovoljno spavate budući da se nesanica danas smatra ozbiljnim predisponirajućim čimbenikom za pojavu dijabetes melitusa, povećava tjelesnu težinu i uzrokuje značajne hormonske poremećaje, koji dereguliraju šećer i negativno utječu na psihičko zdravlje.
Navedeni impresivni pomaci dovode nas do zaključka da se “pošast” dijabetesa može učinkovito liječiti u naše vrijeme, kvalitetnim životom i razumijevanjem da “šećerna bolest u našem vremenu nije bolest nego način života”.
ygeiamou.gr