Dijabetes: Kako se obraniti od “pošasti” sezone – Namirnice koje pomažu

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), u svijetu više od 537 milijuna ljudi boluje od dijabetes melitusa. Očekuje se da će broj ljudi s dijabetesom melitusom premašiti 643 milijuna 2030. odnosno 783 milijuna do 2045. godine. 90% ljudi pati od dijabetesa melitusa tipa 2, a 79% njih uglavnom dolazi iz zemalja s niskim ili/i umjerenim standardom život.

Više od 1,2 milijuna djece i adolescenata boluje od dijabetesa tipa 1.

Svake godine 6,7 milijuna smrtnih slučajeva povezano je s prisutnošću dijabetes melitusa.

Trošak rješavanja problema doseže 1 trilijun dolara, što predstavlja 9% svjetskog BDP-a.

Na svaku poznatu osobu s dijabetes melitusom, procjenjuje se da postoji još jedna koja nije svjesna svog problema.

Većina nedijagnosticiranih slučajeva je dijabetes tipa 2.

Jedno od 6 djece rođene diljem svijeta dolazi od majki s hiperglikemijom u trudnoći, poznatom kao gestacijski dijabetes melitus.

Iz tog je razloga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posvetila 14. studenoga kao Svjetski dan dijabetesa kako bi informirala i senzibilizirala medicinsku zajednicu i javnost za prevenciju, ranu dijagnostiku i učinkovito liječenje ove ogromne medicinske, socioekonomske bolesti. problem..

Ogromna raširenost dijabetes melitusa na globalnoj razini stvorila je velike poteškoće u odnosu na mogućnost pristupa cjelokupnoj populaciji suvremenim terapijskim sredstvima za rješavanje problema.

Visoki troškovi liječenja i ograničena dostupnost suvremenih terapijskih sredstava i tehnoloških dostignuća stvorili su veliki nesklad u zadovoljavanju potreba, što nepovoljno utječe na zdravlje osoba sa šećernom bolešću.

U pokušaju da znanstvenici objasne pretjerani porast dijabetes melitusa, zaštite zdravstvene sustave i ograniče troškove od njegovog impresivnog širenja, nedavno su otkrili i po prvi put okrivili niz novih predisponirajućih čimbenika, osim nasljeđa, Starost i pretilost, koji su do sada bili poznati.

Novi predisponirajući čimbenici za pojavu dijabetes melitusa:

  • velika konzumacija alkohola
  • sustavno izbjegavanje doručka
  • konstantno “grickanje” bez planiranja tijekom dana
  • pušenje
  • depresija
  • problemi i nestabilnost raspoloženja
  • svakodnevni stres
  • Hipertenzija
  • Hiperlipidemija
  • Abdominalna pretilost
  • Masna infiltracija jetre
  • prekomjerna upotreba kofeina
  • a posebno Insomnia

Također, novorođenčad s prekomjernom težinom (>4 kg) i pretila djeca pokazuju povećani rizik od razvoja dijabetes melitusa u odrasloj dobi.

Važno otkriće iz nedavnih važnih znanstvenih studija nedvojbeno je dokaz da dobra regulacija, u prvih 10 godina nakon otkrića dijabetesa melitusa, ostavlja “otisak pamćenja i zaštite”, u stanicama organizma, koji igra ulogu odlučujuću ulogu u pojavi i napredovanju kroničnih komplikacija bolesti.

U slučajevima dijabetesa melitusa tipa 2, koji čini veliku većinu slučajeva, dijagnoza problema često se postavlja kasno, a komplikacije su možda već nastupile.

Navedena istraživanja, koja danas predstavljaju “orijentire” u dijabetesu, osvještavaju nas i potiču da pokušamo ispočetka, postići što bolju regulaciju i ponuditi mogućnost da svi imaju pristup suvremenim terapijskim sredstvima.

Prestanite brojati kalorije

Jedno od kapitalnih pitanja koja su posljednjih godina iz korijena promijenila kvalitetu života, tijek, liječenje i evoluciju dijabetesa je famozna “Dijeta ili prehrana osoba sa dijabetesom melitusom”.

Dijeta ili prehrana za dijabetes postoji već duže vrijeme, stroga, restriktivna, problematična i neučinkovita, zbog čega ju je vrlo teško, ako ne i nemoguće, dugo slijediti!

Razvojem znanstvenih istraživanja i spoznaja koje smo nedavno stekli, od NE, NE i ZABRANJENOG, danas smo došli do zdrave prehrane, temeljene na Mediteranskoj Dijeti/Prehrani i uz veliki trud da uvjerimo, da Dijeta svake osobe, a posebno oboljelih od dijabetes melitusa, mora se odlikovati raznolikošću, maštom i ukusom!

Dijeta oboljelih od dijabetes melitusa primjer je pravilne prehrane za sve

Ovakav pristup dovodi do normalnijeg, ugodnijeg i humanijeg života. Ali ono što je najvažnije, trebamo pokušati uvjeriti da način života i prehrane osobe s dijabetes melitusom treba karakterizirati umjerenost, dosljednost, trajanje i samokontrola!

Naravno, svi moramo shvatiti da ne postoje namirnice koje smanjuju šećer. Smanjenje šećera može se postići samo tjelovježbom i odgovarajućim lijekovima!

Ali postoje namirnice i dodaci prehrani koji su nedavno preplavili međunarodnu literaturu i mogu pomoći u boljoj regulaciji dijabetes melitusa!

Hrana i dodaci prehrani, s elementima u tragovima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koje sadrže, nude značajnu kardio-zaštitu i zaštitu od raka te pomažu u boljem reguliranju multifaktorijalnog problema kao što je dijabetes melitus. Svi gore navedeni elementi pomažu metaboličkoj homeostazi tijela zahvaljujući povećanoj osjetljivosti koju uzrokuju na djelovanje inzulina.

Koja hrana pomaže?

  • Avokado
  • bademi
  • jaja
  • Aloe vera
  • Alfa lipoična kiselina
  • Vitamin D
  • Povrće
  • Kakao
  • Cimet
  • Kava
  • Povrće
  • Magnezij
  • Bobice
  • Ocat
  • Mahunarke
  • Probiotici
  • Češnjak
  • Voće
  • Povrće
  • Krom

Dokazano je da niti jedna metoda nije dugoročno učinkovita kao Zdrava prehrana!

Vrijedno je naglasiti da svaka prehrambena navika i ako se pridržava ništa ne zamjenjuje važnost mršavljenja, tjelovježbe, uravnotežene zdrave prehrane i naravno personaliziranih lijekova!

Nedavna smjernica “prestani brojati kalorije” koju je preporučila Medicinska škola Harvard konačno razotkriva zastarjelu, zastarjelu i manjkavu strategiju brojanja kalorija koja je desetljećima postavljala pitanja o svojoj učinkovitosti u mršavljenju regulacije težine i šećera!

Ova nam direktiva daje veću fleksibilnost i prilagodljivost u odabiru hrane koju želimo koristiti.

U prošlosti smo bili uznemireni ograničenjem kalorija u hrani koje je prisiljavalo osobe sa dijabetes melitusom i pretilošću da prave prehrambene “parasode”, što je podrazumijevalo, za njihovo mentalno zdravlje, regulaciju šećera i više.

Suvremene smjernice preporučuju napuštanje koncepta kalorija i fokusiranje na količinu i kvalitetu namirnica koje karakteriziraju zdravu prehranu.

Nisu sve kalorije iste i svako tijelo upravlja i obrađuje hranu na svoj personalizirani način!

Na preradu hrane utječu:

1. iz mikrobioma crijeva, drugog “mozga” našeg probavnog sustava, s trilijunima mikroorganizama koji, ovisno o tipovima koji dominiraju, utječu na to koliko kalorija naše tijelo može apsorbirati iz hrane!

2. iz našeg metabolizma, budući da svaki organizam ima “referentni centar” u mozgu, koji stvara fenomen “metaboličke prilagodbe i homeostaze”, koji je povezan s faktorima kao što su naši geni, okoliš i ponašanje!

3. Vrste hrane koju konzumiramo.

Uočeno je da mozak “voli” zdravu hranu koja je u prirodnom obliku, a ne prerađena.

Kombinacija zdrave prehrane i tjelovježbe jedina je znanstveno dokazana metoda koja produljuje život.

Poboljšava regulaciju šećera, povećava osjetljivost organizma na djelovanje inzulina, smanjuje pogoršavajuće čimbenike kardiovaskularnih bolesti, pridonosi gubitku tjelesne težine, povećava mišićnu snagu i pomaže psiho-emocionalnoj ravnoteži i dobrobiti osoba s dijabetes melitusom.

Uspješno liječenje dijabetesa melitusa zahtijeva i preporučuje:

Usredotočite se na kvalitetu i količinu hrane, izbjegavajte prerađenu hranu, šećer, slatkiše, prženu hranu i pite! Povrće, bilje, mahunarke, voće, nemasno meso, riba i proizvodi od cjelovitih žitarica, neka budu osnova vaše prehrane!

Vježbajte sustavno i po mogućnosti intenzivno!

Hodanje, ples, vožnja bicikla, plivanje, joga, pilates, vježbe su koje dramatično pomažu u metaboličkoj i psihičkoj ravnoteži!

Pobrinite se da dobro i dovoljno spavate budući da se nesanica danas smatra ozbiljnim predisponirajućim čimbenikom za pojavu dijabetes melitusa, povećava tjelesnu težinu i uzrokuje značajne hormonske poremećaje, koji dereguliraju šećer i negativno utječu na psihičko zdravlje.

Navedeni impresivni pomaci dovode nas do zaključka da se “pošast” dijabetesa može učinkovito liječiti u naše vrijeme, kvalitetnim životom i razumijevanjem da “šećerna bolest u našem vremenu nije bolest nego način života”.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki