Za svakih 10% povećanja količine ultraprerađene hrane u prehrani, rizik od dijabetesa tipa 2 povećava se za 17%
Osobe koje jedu više prerađenu hranu izložene su povećanom riziku tip dijabetesa 2no taj se rizik može smanjiti jedući manje ove hrane, prema studiji objavljenoj u The Lancet Regional Health-Europe.
Znanstveni tim, predvođen istraživačima iz University College Londonu suradnji sa stručnjacima sa Sveučilišta u Cambridgeu i Imperial Collegea u Londonu, istraživali su odnos između stupnja obrade hrane i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 kod 311.892 ljudi iz osam europskih zemalja, koji su praćeni u prosjeku 11 godina.
POVEZANI ČLANCI
Opasnost od izgleda dijabetes tipa 2 može se smanjiti jedući manje prerađene hrane, otkrili su istraživači. Točnije, zamjena 10% visoko prerađene hrane u prehrani s 10% neprerađene/minimalno prerađene hrane (poput jaja, mlijeka, voća) i hrane s prerađenim sastojcima za kuhanje (sol, maslac, ulje) smanjilo je rizik od dijabetesa tipa 2. za 14 %. Također, zamjena 10% ultraprerađene hrane s 10% prerađene hrane (kao što su slani orašasti plodovi, umjetni kruh, konzervirana riba, sir, pivo) smanjilo je rizik za 18%.
Pročitajte također:
Dijabetes: ove namirnice smanjuju rizik od bolesti – uključite ih u svoju prehranu
Dijabetes: Pet novih tipova – Što se mijenja u prehrani
Dijabetes: Koliko koraka dnevno smanjuje rizik od bolesti?