Zagreba Lajfhaki

Dijeta: Što više jesti da se “gube” masti a ne mišići

Pravilna raspodjela obroka i kalorija je A i Z u prehrani koja će nas dovesti do gubitka masnoće. No, kako ne biste izgubili mišićnu masu, dovoljno je povećati važnu kategoriju namirnica – Pogledajte koju

U nastojanju da smršavite važno je postići sagorijevanje masti, a ne mišićne mase. Zbog toga, kako otkriva nedavna studija Sveučilišta Rutgers, povećanje proteina na obroke kada smo dijeta je način da spriječiti gubitak mišićne mase.

Konkretno, čak i jedan MALO povećanje u unosu proteina osoba na dijeti, od 18% do 20%, dovoljno za pravilniji odabir namirnica koje će konzumirati, prema analiziranim podacima. Dodatno, još jedna prednost bio je smanjen gubitak nemasne tjelesne mase često povezan s gubitkom težine. Studija je objavljena u časopisu Obesity.

Planovi prehrane obično se fokusiraju na ograničenje kalorija, a ne na kvalitetu konzumirane hrane, a ljudi često smanjuju unos vrijedne hrane koja sadrži cink i željezo.

“Zanimljivo je da je tako mala promjena tijekom dijete povezana s većim unosom zelenog povrća i smanjenim unosom dodanog šećera.” objašnjava Sue Shapses, autorica studije i profesorica prehrambenih znanosti na Rutgers School of Environmental and Biological Sciences (SEBS).

Povećanje unosa proteina povezano je s dobrobitima za zdravlje, ali odnos između unosa proteina i kvalitete prehrane nije dalje istražen.

Prednosti povećanja proteina

Istraživači su pregledali podatke više od 200 muškaraca i žena u dobi od 24 do 75 godina koji su sudjelovali u kliničkim ispitivanjima na Sveučilištu Rutgers. Sudionici su, ovisno o indeksu tjelesne mase, bili klasificirani kao pretili ili pretili te su šest mjeseci slijedili dijetu s manjkom od 500 kalorija uz savjete o prehrani.

Vođeni stručnjacima i na temelju smjernica Akademije za prehranu i dijetetiku i Američke udruge za dijabetes, ispitanici su konzumirali 18% svog kalorijskog unosa u nemasnim proteinima, kao što su perad, neprerađeno crveno meso, riba, mahunarke i mliječni proizvodi, a ostatak njihove kalorije u voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Sukladno tome, ne bi trebali konzumirati zasićene masti, rafinirane žitarice, šećer i sol.

Zatim su podijeljeni u dvije skupine: one koje su dobivale manje proteina (18% ukupnih kalorija) i više proteina (20% ukupnih kalorija).

Prema nalazima studije:

  • Sudionici obiju grupa izgubili su istu količinu težine – o tome 5%– u razdoblju od šest mjeseci.
  • Oni u skupini s većim unosom proteina općenito su birali zdraviju hranu, povećavajući unos zelenog povrća i smanjujući šećer i rafinirane žitarice.
  • Sudionici u skupini s većim unosom proteina bolje su održavali svoju mišićnu masu.

Pročitajte također:

Četiri kilograma manje sala na trbuhu uz ovo voće prije obroka

“Smanjite” 270 na 500 kalorija dnevno bez napora – To je tajna

Dijeta: Tajna uspjeha leži u početku – pogledajte što je to

Exit mobile version