Doktori su konačno rekli istinu je li hrana iz mikrovalne pećnice opasna

Ljudi već dugo raspravljaju o tome je li korištenje mikrovalne pećnice štetno ili korisno. Danas je, međutim, postao sastavni dio kuhinjskih aparata u mnogim kućanstvima.

Nikada ne zagrijavajte ovu hranu u mikrovalnoj pećnici

Činjenica da pojednostavljuje kuhinjske poslove i štedi vrijeme sviđa se domaćicama i ovaj aparat postaje omiljeni pomoćnik. No, time ne prestaje rasprava o tome je li njegova uporaba štetna ili ne. Barem ovog trenutka.

Poznata ruska liječnica Elena Malysheva i kardiolog Herman Gandelman stavili su točku na ovu polemiku, a po njima su tvrdnje o štetnosti korištenja uređaja jako pretjerane.

„Valovi koji zagrijavaju hranu ne napuštaju pećnicu zahvaljujući posebnim zaslonima. “U mikrovalnim pećnicama koje nisu opremljene takvim ekranima, valovi su na udaljenosti do 1,5 metara, ali ne štete organizmu”, kaže dr. Malysheva.

Osim toga, kardiolog Hermann Gandelmann uvjerava da zagrijavanje hrane u ovom uređaju ima niz prednosti.

„Zagrijavanje se odvija u vrlo kratkom roku. Sukladno tome, brzina uništavanja korisnih tvari tijekom toplinske obrade naglo se smanjuje, dok se glavna količina vitamina čuva”, objašnjava kardiolog.

Pogledajte što se događa s našim tijelom ako svaki dan pojedemo tri jaja

“Glavno je ne zagrijavati hranu u plastičnim posudama bez posebnih oznaka jer se zagrijavanjem plastike oslobađaju kancerogeni opasni po zdravlje.

Nemojte koristiti keramičko ili metalno posuđe jer se keramika zagrijava brže od hrane, a metal može početi iskriti”, kaže stručnjakinja.

Među najčešćim tvrdnjama vezanim uz korištenje ovog uređaja je da njegova uporaba utječe na sastav krvi. Kaže se da elektromagnetski valovi utječu na ljudsko tijelo. Oni mijenjaju sastav krvi smanjujući hemoglobin i povećavajući broj bijelih krvnih stanica.

Mikrovalno zračenje također mijenja sastav “dobrog” kolesterola visoke gustoće, što pridonosi stvaranju plakova u krvnim žilama. Studije dokazuju da su mikrovalne pećnice štetne za mliječne smjese koje se u njima zagrijavaju.

Nutricionisti iznenađujuće: Cezar salata izuzetno štetna

Elektromagnetske vibracije mijenjaju sastav mlijeka. L-prolinske kiseline se pretvaraju u d-izomere. Potonji su otrovni, uništavaju živčani sustav i otrovni su za bubrege, navodi The Health Site.

Zračenje deformira protein i mijenja njegova svojstva. Meso nakon kuhanja u ovom uređaju sadrži kancerogene tvari. Neki mliječni proizvodi i žitarice također postaju bogati kancerogenima kada se zagrijavaju u njima.

Druga tvrdnja je da kada se hrana zagrijava u uređaju, njena stanična membrana slabi. Na taj način se lako zarazi virusima, gljivicama i drugim mikroorganizmima. To može dovesti do stvaranja truležnih procesa koji štete tijelu.

Kod ljudi izloženih zračenju dolazi do potiskivanja prirodnog mehanizma obnavljanja stanica i imunološkog sustava. Šteta koju osoba ima od hrane pripremljene u ovom uređaju nije odmah vidljiva.

Štetni učinak može se nakupljati u tijelu i do petnaest godina, a zatim se manifestirati u obliku raznih bolesti./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki