Zagreba Lajfhaki

Domaći sladoled od lješnjaka bez aparata za sladoled

Njegova finoća i bogatstvo aroma čine sladoled od lješnjaka pravom poslasticom koja se topi u ustima. Ali zašto se zadovoljiti pakiranim sladoledom kada ovu poslasticu možete pripremiti kod kuće

Iako možda mislite da vam je za pripremu ovog sladoleda potreban aparat za sladoled, iznenadit ćete se kada saznate da je moguće dobiti ukusan sladoled od lješnjaka i bez ovog aparata.

Ključ za dobivanje kremastog i baršunastog sladoleda leži u pravilnoj obradi smjese i kontroli kristalizacije sladoleda tijekom faze zamrzavanja. Pogledajmo zajedno recept.

Materijali

250 ml poluobranog mlijeka

190 ml svježeg vrhnja

1 žumanjak

1 žlica kukuruznog škroba

100 g oguljenih lješnjaka

125 g šećera

Provedba

Lješnjake prvo tostirajte na tavi nekoliko minuta, a zatim mikserom izmiksajte u jednoličnu smjesu i ostavite sa strane.

Stavite na vatru lonac s mlijekom, svježim vrhnjem i 70 g šećera u prahu. Promiješajte da se svi sastojci sjedine

U zdjelu sipati žumanjak sa ostatkom krupnog šećera, kukuruznu krupicu, promiješati žicom i dodati u smjesu koja je na vatri. Pojačajte vatru i dalje miješajući.

Kada temperatura dosegne 85 stupnjeva, isključite vatru i prebacite smjesu u hladnu zdjelu kako biste zaustavili kuhanje. U smjesu dodajte pastu od lješnjaka i sve izmiksajte mikserom.

Smjesu prebacite u zdjelu s poklopcem ili hermetički zatvorenu posudu i zatim stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata ili dok se sladoled potpuno ne stvrdne.

Svakih 30-40 minuta, tijekom faze zamrzavanja, izvadite posudu iz zamrzivača i snažno promiješajte sladoled žicom ili špatulom. To će vam pomoći razbiti kristale leda i sladoled održati glatkim i kremastim.

Sladoled od lješnjaka ostavite u zamrzivaču dok ne dobije željenu gustoću.

jenny.gr

Exit mobile version