Zagreba Lajfhaki

Dragocjeni prirodni sastojak koji sprječava kardiovaskularne bolesti i produljuje dugovječnost

Još jedan razlog da povećamo unos povrća i voća, promičući zdravlje i sprječavajući ranu smrt

The nitrati, spoj koji se nalazi u povrću, mesu i pitkoj vodi, predmet je rasprava i istraživanja zbog potencijalnih učinaka na zdravlje. Prema dokazima istraživanja, na primjer, nitrati u prehrani mogli bi igrati važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, demencije i dijabetesa. Novija studija sa Sveučilišta Edith Cowan potvrđuje ove pozitivne nalaze, ističući koja je hrana ona koja najviše koristi tijelu.

Prema istraživanju, objavljenom u European Journal of Epidemiology, nitrati iz biljni izvori povezani su sa manji rizik od smrtnosti, dok nitrati iz drugih izvora, kao npr hrana životinjskog porijekla, the prerađeno meso i voda iz slavine, odnositi se nasuprot veći rizik od smrtnosti.

Dr. Nicola Bondonno sa Sveučilišta Edith Cowan vodila je istraživački projekt, koji je otkrio da je među 52 247 sudionika danske studije o prehrani i zdravlju protiv raka umjeren do visok unos nitrata iz biljaka i povrća povezan s 14% do 24% manji rizik od smrti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Iako istraživanje nije moglo implicirati biljne nitrate kao jedini doprinos ljudskom zdravlju, budući da biljke i povrće sadrže mnoštvo drugih zaštitnih spojeva koji su i sami povezani s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i smrtnosti, istraživanje je istaknulo vrijednost većeg unosa povrća bogatog nitratima u smanjenju rizika od smrtnosti.

Osim toga, podaci se pridodaju podacima koji su već pokazali da nema razloga za zabrinutost u pogledu rizika od raka kod jedenja povrća bogatog nitratima, poput zelenog lisnatog povrća i cikle. Nasuprot tome, najveći unos nitrata potječe iz životinjskih izvora povezano s 9% i 12% veći rizik od smrtnosti smrtnosti od svih uzroka, odnosno smrtnosti povezane s KVB. Nasuprot tome, veći unos nitrata iz prirodnih proizvoda životinjskog podrijetla, spoja nastalog iz nitrata, bio je povezan s 25%, 29% odnosno 18% veći rizik od smrti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka.

U isto vrijeme, veći unos nitrata i nitrita iz izvora prerađenog mesa povezan je s 12% do 22% većim rizikom od smrti od svih uzroka i smrtnosti povezane s rakom, dok su samo dodatni dopušteni nitriti iz mesa bili pozitivno povezani sa smrtnošću koja je povezana s kardiovaskularnim bolestima.

Što se tiče većeg unosa nitrata od voda iz pipe, trčali su određeni sudionici veći rizik od smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularne smrtnosti, ali ne i od raka.

Dr. Bondonno sažima: “Jednostavno rečeno, nitrati mogu imati dva različita puta kada uđu u tijelo. Jedan je stvaranje spoja zvanog dušikov oksid, za koji se pokazalo da poboljšava protok krvi, snižava krvni tlak i podupire cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. U isto vrijeme, međutim, mogu krenuti drugim putem, tvoreći skupinu spojeva zvanih nitrozamini, koji se smatraju kancerogenima i povezani su s rakom. Procjenjuje se da antioksidativni spojevi u povrću potiskuju nitrate prema prvom putu.

Preporuke proizašle iz ove studije slijede prehrambene smjernice koje ionako promiču cjelokupno zdravlje: više izvora biljnih vlakana, a manje životinjskih proizvodaa također ograničite konzumaciju prerađenog mesa.

Pročitajte također:

Dugovječnost: četiri jednostavna načina da zauvijek ostanete mladi

“Nepoznati” vitamin koji daje dugovječnost – 10 namirnica koje ga sadrže

Dugotrajnost: jednostavan način kako to osigurati, tvrde stručnjaci s Harvarda

Exit mobile version