Zagreba Lajfhaki

Evo kako se zaštititi od pesticida u povrću

Pesticidi prisutni u hrani mogu biti faktor u razvoju mnogih bolesti kod ljudi.

Uklonite sve pesticide iz voća i povrća ovom najjednostavnijom metodom! VIDEO

A voće i povrće koje jedemo tretirano je pesticidima. Ali postoje jednostavni trikovi pomoću kojih možemo smanjiti štetne učinke.

Nutricionistica Maja Velkovska kaže kako je prije pripreme hrane potrebno osnovno pranje.

“Voće ili povrće možete staviti u vodu i sodu ili vodu i ocat, odvojeno, nemojte ih miješati i ostavite da odstoje 15-20 minuta, zatim ih dobro operite. Tako se uklanjaju pesticidi s vanjskog sloja“, kaže Velkovska.

Također, ako kuhate hranu za koju znate da je poprskana, bilo bi dobro da prvu vodu izlijete i stavite svježu. Nutricionistica objašnjava da u SAD-u testiraju hranu i objavljuju koje voće i povrće ima najviše pesticida, što je vrlo korisna informacija za potrošače.

Agronom Vesna Sevdinska objašnjava da građani sami po okusu i izgledu mogu prepoznati koje je voće ili povrće tretirano pesticidima.

“Prljava lista” hrane koju svi jedemo i koja je puna pesticida

Ona dodaje da su plodovi koji su dostupni na tržnicama koji sjaje namazani posebnim preparatom kako bi imali lijep estetski izgled, ali i da bi duže trajali. Privlačni su kupcima jer dobro izgledaju.

“Je li proizvod prskan, može se shvatiti po okusu, izgleda neprirodno, ali i po izgledu. Rajčica ili bilo koje voće, ako se prska, ima bijele mrlje po površini. Ljudi bi trebali dobro oprati proizvode prije konzumacije”, dodala je.

Treba obratiti pozornost i na grožđe jer se loza dosta prska. Ako kupujete grožđe, ostavite ga da odstoji duže u vodi prije konzumiranja.

Također, ako na tržnici vidite manje jabuke i ako u njih 20-30 nađete crvotočinu, znajte da ili nije prskana, ili ako je prskana, to je bilo prije dva do tri mjeseca, što znači da karenca je završena, rekla je Sevdinska./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version