Farbanje jaja: Tajne nerazbijanja i pravilnog kuhanja

Za većinu nas jaja, oslikana i napravljena od čokolade, bila su glavni signal da je stigao Uskrs. Čak su i one “najemancipiranije” mame odvojile vrijeme da sa svojom djecom farbaju jaja, proces koji se uvijek pretvarao u igru.

Naravno, prije nekoliko godina boje su bile manje sofisticirane i šanse za kvar veće.

Sada se jaja prvo skuhaju i nakon što dođu na sobnu temperaturu “krste” u otopini boje u vrućoj vodi. Na taj način je izbjegnuta pojava da boja prodre kroz pukotinu i “kontaminira” unutrašnjost jajeta.

Imajte na umu da su konvencionalne i ekološki prihvatljive boje za jaja sada dostupne na tržištu. Ekološki su uglavnom namijenjeni onima koji imaju djecu jer su sigurni u slučaju da se zaprljaju, ali je boja koju daju manje intenzivna.

Savjeti kako pripremiti jaja za farbanje

Naručite bijela jaja, u kojima boja bolje uhvati.

Prije kuhanja jaja operite ljusku spužvicom i nježnim pokretima kako ne biste ostavili mrlju na konačnom rezultatu. OPREZ! Prilikom pranja jaja se vrlo brzo kvare. Zato ih uvijek peremo u zadnji čas.

Jaja bi trebala biti sobne temperature kad uđu u lonac.

Lonac mora točno odgovarati jajima u jednom redu kako se ne bi “sudarala” tijekom kuhanja.

Na dno lonca stavite vetex ili krpu koja ne pušta boju i na to stavite jaja.

Kuhati oko 10-20 minuta, ovisno o ukusu, na vrlo laganoj vatri – tek toliko da se vide mjehurići na površini vode.

Pažljivo izvadite jaja iz lonca, obrišite ih kako biste uklonili svu prljavštinu koju ste možda propustili prvi put i provjerite da nisu napuknuta.

Farbanje jaja na klasičan način

U manjoj posudi otopite boju u vodi temperature označene na pakiranju, dodajte odgovarajući ocat i stavite jaja.

Provjerite boju u vrijeme koje je naveo proizvođač – pogledajte upute za uporabu na pakiranju.

Rupičastom žlicom podignite jaja i premjestite ih u posudu – ako ste držali kutije za jaja, još bolje – da se ohlade.

Nauljite meku krpu i ispolirajte jaja.

Farbanje jaja slastičarskim bojama

Boje za pecivo sada su dostupne posvuda, čak iu supermarketima.

Razlog da ih preferiramo su stroži sigurnosni standardi prema kojima se pripremaju, jer su namijenjene za jelo.

Njima bojimo šećernu pastu koju koristimo za ukrašavanje kolača i slastica, ali i sladoleda, bombona, žvakaćih guma, lizalica i bezalkoholnih pića.

Odlučite li se za bojanje jaja slastičarskim bojama, u pravilu ćete slijediti naše savjete o pripremi jaja, a potom i upute za uporabu na pakiranju.

ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki