Zagreba Lajfhaki

Friteza: 5 osnovnih pravila koja će vam odriješiti ruke

Friteze su nam prvi put predstavljene 2010., a više od desetljeća kasnije, čini se da su ovdje da ostanu.

Sada, s toliko dostupnih modela, veličina i marki, friteza je postala vrijedan kuhinjski alat koji može mnogo više od mikrovalnih pećnica, friteza i konvencionalnih pećnica.

Međutim, ako ste novi u svijetu friteza, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati o njima.

Kako radi friteza

Možda najvažnija funkcija friteze je snažan ventilator koji cirkulira zrak kroz područje kuhanja, što rezultira ravnomjernom kuhanjem hrane koja postaje hrskava izvana i mekana iznutra. Zbog blizine hrane ventilatoru, hrana se brže kuha i ima teksturu klasične friteze, ali bez upotrebe tolike količine ulja. Na primjer, ako pečete file lososa na roštilju, potrebne su vam samo 1-2 žlice po porciji.

Također, friteze su odlične za podgrijavanje ostataka hrane, tako da sljedeći put kada budete imali nekoliko kriški pizze, pečene piletine ili pečenog povrća od prethodnog dana, možete zaboraviti mikrovalnu pećnicu i oživjeti ih u fritezi koja će im dati dodatnu hrskavost tekstura.

Kako biste maksimalno iskoristili svoju fritezu, slijedite ovih 5 osnovnih pravila.

Znajte kada se zagrijati. Prethodno zagrijavanje vrlo dobro funkcionira ako želite brzo pržiti manje ili tanje komade mesa. Također, ako podgrijavate ostatke ili smrznutu hranu, predgrijavanje može smanjiti rizik od prekuhavanja. S druge strane, možete preskočiti predgrijavanje za pečenje većih komada hrane, poput odreska ili piletine.

Pomiješajte začine s uljem prije dodavanja hrani. Dobra praksa je prvo pomiješati hranu s uljem, solju, biljem i začinima u zdjeli, a zatim je staviti u fritezu.

Izbjegavajte velike količine hrane. Stavite hranu u jedan sloj i po potrebi kuhajte u serijama. Ako prepunite posudu, nećete dobiti željeni hrskavi rezultat.

Protresite posudu ili okrenite velike komade tijekom kuhanja. To će osigurati ravnomjerno pečenje hrane.

Na pola pečenja poprskati uljem. Dodatno poprskajte ulje ako vidite da hrana počinje izgledati suho.

časopis za masline.gr

Exit mobile version