Mnogo je čimbenika koji utječu na dugovječnost, a zdrava prehrana jedan je od njih. Prema riječima dr. Shirin Kassam, već desetljećima znamo da zdrava prehrana može pozitivno utjecati na životni vijek i zdravlje.
„Plave zone“ su dijelovi svijeta u kojima ljudi žive najdulje i najzdravije. Tu je najveća koncentracija stogodišnjaka”, objašnjava. “Plave zone” uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinawu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluotok Nicoya u Kostariki.
Prehranu stanovnika ovih dijelova svijeta karakterizira visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki. Ova hrana bogata hranjivim tvarima povezana je s manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju dugovječnost, poput bolesti srca ili moždanog udara.
Tajna japanske dugovječnosti leži u samo jednom proizvodu
“Plave zone” dijele prehranu pretežno ili isključivo biljnog podrijetla, s naglaskom na konzumaciju graha kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije potvrdile su da je prelazak na biljnu prehranu u bilo kojoj dobi koristan”, kaže dr. Kassam.
Naime, hrana biljnog podrijetla bogata je hranjivim tvarima, kao što su vlakna, polifenoli, vitamini, minerali i stotine fitokemikalija koje zajedno djeluju na smanjenje rizika od kroničnih bolesti promičući bolje zdravlje crijeva, smanjujući upale i poboljšavajući regulaciju. glukoze.
Studija objavljena u časopisu PLOS Medicine ističe pozitivne učinke biljne prehrane na dugovječnost. Istraživački tim otkrio je da prelazak na biljnu prehranu u dobi od 20 godina može produžiti životni vijek za 10,7 godina za žene i 13 godina za muškarce. Konzumiranje više mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova pokazalo se najkorisnijim.
Hrana koju treba izbjegavati također igra važnu ulogu. To su oni koji ne sadrže dodanu masnoću, sol, šećer ili konzervanse./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!