Jedan od najzanimljivijih načina kuhanja mahuna i hobotnice. “Brak” im daje jelo jedinstvene delicije.
Spremno za 2:10′
od Ioanne Stamoulos
Materijali
1 kg očišćenog graha
1 kg očišćene hobotnice
2 velika krumpira, izrezana na kriške
1 sitno nasjeckani luk
1 režanj češnjaka
1 čašica jabučnog octa
250 g ribana rajčica
1 šalica nasjeckanog peršina
1 list lovora
½ šalice maslinovog ulja
1 žličica slatki šećer
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Stavite lonac s debelim dnom na jaku vatru dok dobro ne zagori i u njega stavite hobotnicu. Pokrijte poklopcem, smanjite vatru (na 3 na ljestvici od 9 ili 1 na ljestvici od 3) i pustite da se hobotnica kuha u svom soku oko 1 sat. Između provjerite treba li dodati malo vode. Ocijedite, sačuvajte preostali sok i ostavite hobotnicu sa strane da se ohladi.
Ponovno stavite lonac na jaku vatru, dodajte maslinovo ulje i pirjajte luk i češnjak 1-2 minute. Dodajte rajčicu, šećer, začinite solju i paprom i kuhajte 5 minuta na jakoj vatri. Dodajte krumpir i grah te pustite da jelo prokuha.
Hobotnicu narežite na komade i zajedno s sokom stavite u lonac. Smanjite vatru i nastavite kuhati dok se povrće ne skuha. Pred kraj umiješajte jelo i peršin te poslužite kad se malo ohladi.
časopis za masline.gr