Zagreba Lajfhaki

Grčka superhrana koja je lijek

To je jedna od superhrana koju grčka zemlja proizvodi i pruža mnoštvo hranjivih tvari. Nije ga slučajno nazvali “crnim zlatom”. Uključite ovu dragocjenu namirnicu u svoj svakodnevni život

Korintska grožđica kao proizvod grožđice (odnosno pretvorbe grožđa u grožđicu) bogata je vlaknima, šećerima i mikronutrijentima od posebne vrijednosti za ljudski organizam.

Dio vlakana grožđica odnosi se na takozvane fruktane, prebiotike s pozitivnim učinkom na mnoge zdravstvene pokazatelje.

Prebiotik je definiran kao svaki neprobavljeni sastojak hrane koji blagotvorno utječe na floru debelog crijeva, selektivno pospješujući rast i/ili aktivnost jedne ili skupine bakterija, za koje je dokazano da poboljšavaju zdravlje organizma. Zamislite da svaki put kada konzumirate grožđice, hranite dobre bakterije u svojim crijevima.

Za jedan kilogram grožđica potrebno je otprilike tri kilograma grožđa koje se suši, uglavnom na suncu i bez upotrebe aditiva.

Njegov visok udio šećera, a samim tim i u izravnom obliku energije, glavni je razlog zašto se grožđice poistovjećuju s grijućom hranom, neophodnim pratiocem svakog planinara.

U prošlosti je ova karakteristika bila u središtu reklamne kampanje koja je identificirala grožđice kao alternativu školskoj užini.

Dominantan nutrijent u ribizlu svakako je kalij, dok najnovije analize pokazuju da je njegov sadržaj antioksidansa (vanilinske kiseline, galne kiseline, kafeinske kiseline, kvercetina, antocijana i dr.) i vitamina topivih u vodi izuzetan.B1, B2, B6 , C, iako je sušeno voće.

Dvije žlice grožđica ekvivalentne su jednoj mikroporciji voća, au sklopu mediteranske prehrane trebali bismo konzumirati tri mikroporcije voća dnevno (jedna mikroporcija voća jednaka je jabuci, pola kruške). , mala naranča itd.) kako navode nutricionisti Konstantinos Xenos i Asteria Stamatakis u svojoj knjizi “Upoznajte grčku super hranu”.

Korisne prednosti – impresivni znanstveni dokazi

Studija znanstvenika sa Sveučilišta Harokopio koja je istraživala učinak posebnog ekstrakta ribiza na ljudske stanice raka debelog crijeva, zaključila je da ekstrakt ima značajne antioksidativne, protuupalne i citoprotektivne učinke.

Čini se da je visok sadržaj jakih antioksidansa u ribizlu, koje ljudsko tijelo može apsorbirati i iskoristiti (znanstveni naziv im je bioraspoloživi), glavni uzrok ovih pozitivnih učinaka.

Uostalom, antioksidativna aktivnost ribizla potvrđena je analizama grčkih znanstvenika u prošlosti.

Učinak posebnog ekstrakta grožđica ispitan je u laboratoriju i na stanicama raka želuca kod ljudi (AGS) s odgovarajućim izvrsnim rezultatima.

Drugo istraživanje na osobama s dijabetesom tipa 2 pokazalo je da je ribiz (koji je zamijenio dvije male porcije drugog voća u prehrani) pomogao regulirati dijastolički (niski) krvni tlak tih ljudi bez poremećaja razine šećera natašte, kao što bismo očekivali zbog povećani šećeri sadržani u grožđicama. Stoga se smatra sigurnim za ovu skupinu pacijenata.

Na kraju, vrijedi spomenuti da vrlo novi podaci ističu ribiz kao oružje protiv nealkoholne masne bolesti jetre, stanja koje se popularno naziva “masna jetra”.

Izvor: Upoznajte grčku super hranu, Konstantinos Xenos & Asteria Stamatakis, publikacije Dioptra

Exit mobile version