Zagreba Lajfhaki

Grimizno povrće protiv raka koje jača pamćenje i bori se protiv bolova

Dodaje okus i boju salatama i jelima, ali i jača zdravlje na mnoge načine – Saznajte sve dobrobiti crvene paprike

Koliko namirnica ima prednost što je jednako ukusna i hranjiva u svim svojim oblicima? Sigurno ne mnogo. Međutim, na sreću papar spada u one namirnice koje možete konzumirati kako želite – sirove u salatama, kuhane ili pečene kao hranu – i primiti sve njihove dragocjene blagodati.

Ako ne znate što su to, nutricionistica Lara Whitson iz Klinika Cleveland počinje nabrajanjem “darova” koje daje organizaciji crvena paprika, namirnica bogata nutrijentima, vitaminima i mineralima, a istovremeno siromašna nezdravim masnoćama i kalorijama. Na primjer, jedna šalica nasjeckane crvene paprike ima 46 kalorija, 3 grama vlakana i značajne količine vitamina A, E, C, B6, kalija i folata.

Ove značajne količine nutrijenata čine crvenu papriku izuzetno korisnom namirnicom za zdravlje. Uključujući:

Štiti rad mozga

Crvena paprika sadrži antocijanini, element kojem duguju svoju ljubičastu boju. Ovi pigmenti djeluju zaštitno na moždane stanice, budući da, prema istraživanjima, usporavaju probleme s pamćenjem i kognitivni pad koji se javljaju kod starenje.

“Prehrana bogata antocijanima povezana je s boljim pamćenjem kod starijih osoba”, napominje dr. Whitson. “Ne postoji siguran način za sprječavanje kognitivnog pada, ali jedenje crvene paprike može dati vašem mozgu hranjive tvari koje su mu potrebne za najbolje funkcioniranje.”

Ublažava bolove kod artritisa

Hrskavica je elastično tkivo koje prekriva krajeve kostiju, sprječavajući trenje među njima. THE osteoartritis, najčešći tip artritisa, rezultat je upale i razgradnje hrskavice. Mnogi ljudi razviju osteoartritis zbog normalnog trošenja. Hranjive tvari, poput nekih od onih koje nalazimo u crvenoj paprici, mogle bi ublažiti bolove u zglobovima.

“Crvena paprika sadrži značajne količine vitamina C, koji liječi i regenerira tkiva, uključujući hrskavicu”, objašnjava dr. Whitson. “Istraživanja pokazuju da vitamin C pomaže smanjiti bolove uzrokovane artritisom u koljenima. Crvena paprika također sadrži protuupalne spojeve koji pomažu u ublažavanju simptoma osteoartritisa.”

Osigurava zdravlje debelog crijeva

Odrasli bi trebali dobiti 25-35 grama vlakana svaki dan, no mnogi ne unose tu količinu putem prehrane. Prehrana bogata vlaknima ima mnoge prednosti, uključujući olakšavanje pražnjenja debelog crijeva.

“Crvena paprika sadrži izvrsnu količinu vlakana”, napominje dr. Whitson. “The vlakno pomažu u prevenciji probavnih problema kao što je zatvor, dok pomažu u prevenciji raka debelog crijeva.”

Ima antikancerogena svojstva

Crvena paprika sadrži beta-kriptoksantin, spoj koji tijelo pretvara u vitamin A. Neka istraživanja pokazuju da hrana bogata beta-kriptoksantinom pomaže smanjiti rizik od raka mokraćnog mjehura, pluća i debelog crijeva.

“B-kriptoksantin je antioksidans koji štiti stanice od promjena koje mogu dovesti do raka”, kaže dr. Whitson. “Ljudi koji jedu raznoliko voće i povrće suočavaju se s ukupno smanjenim rizikom od raka.”

Paprike su odlične u svim bojama

Iako boja crvene paprike daje neke jedinstvene prednosti, sve su paprike dobre za zdravlje. “Svakodnevno jedenje voća i povrća različitih boja najbolji je način da dobijete potrebne vitamine i minerale.” ističe dr. Whitson. “Ako vam je tanjur pun boja, na dobrom ste putu.”

Čitaj više:

Devet povrća koje nam više koristi kuhano nego sirovo

Šareno povrće koje štiti od katarakte i anemije

Sedam namirnica za jaka pluća i bolje disanje

Exit mobile version