Jednostavan i vrlo ukusan recept Argyrosa Barbarigoua, spreman za 20 minuta. Dodatkom čokolade postaje još ukusniji
Materijali
2/3 sp. maslinovo ili suncokretovo ulje ili čisti maslac
1 sp. fini griz
1 sp. krupni griz
1 žlica ribani cimet
2½ sp. šećer
4 sp. voda
1/2 sp. pečeni bademi
1/2 sp. sultanije od grožđica
1 narančina kora
1 kora limuna
1 štapić cimeta
100 gr. nasjeckana gorko-slatka čokolada
Za ukras
- Malo otopljene čokolade
- Slatka žlica naranče
Postupak
U loncu kuhajte vodu sa šećerom, štapićem cimeta i koricom limuna i naranče dok se šećer ne otopi. Ako maslac koristimo u vrijeme kada nemamo post, zagrijavamo ga i očistimo od bjelančevina. Za bogat okus potreban mu je čisti maslac.
U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i prepecite griz.
Dugo miješajte drvenom kuhačom na laganoj vatri dok dobro ne porumeni i potamni. Neka njegovo zrno pukne i pusti sve svoje arome.
Dodajte cimet i grožđice koje daju dodatni okus.
Maknite lonac s vatre.
Žlicom pažljivo ulijevajte vrući sirup malo po malo u smjesu. Budite oprezni jer puno leti i gori!
Ponovno stavite na vatru i miješajte dok se ne odvoji od posude.
Dodajte pržene bademe i nasjeckanu čokoladu.
Miješajte da se otopi.
Izliti u kalup i ostaviti da se dobro ohladi.
Za posluživanje
Prevrnuti na tanjur.
Ukrasite linijama otopljene čokolade.
argiro.gr