Gulaš ukusniji nego ikada, u pećnici s bakalarom i šljivama. Namirnica koja će “ukrasti” show za stolom!
Spremno za 1:50′
Materijali
1000 gr. slani bakalar, slani
1000 gr. luk za varivo
10 suhih šljiva (+ 2 žlice grožđica, po želji)
1 suhi luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka nasjeckana
50 ml. kvalitetan crveni ocat
250 ml soka od rajčice
1 žlica pasta od rajčice
1 žlica šećer
100 ml d.p. maslinovo ulje
2 lista lovora
2 klinčića
3-4 zrna pimenta
sol, svježe mljeveni crni papar
Savjeti
Ako ne želite paliti pećnicu, ovo je jelo jednako ukusno iu loncu.
Postupak
Luk očistite i ostavite u hladnoj vodi 1 sat.
Ulijte pola maslinovog ulja u lonac i pirjajte luk dok ne poprimi svijetlu boju. Ugasiti octom i pustiti da ispari. Dodajte šećer, začinsko bilje, pastu od rajčice, sok od rajčice, sol, papar i 250 ml vode.
Stavite bakalar u tavu i dodajte luk s umakom, suhe šljive, preostalo maslinovo ulje, sol i papar.
Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 1 sat, provjeravajući tekućinu tijekom pečenja i po potrebi dolijevajući.
Gulaš od bakalara poslužite vruć ili na sobnoj temperaturi.
časopis za masline.gr