Hipoglikemija je uzrokovana značajnim smanjenjem razine šećera u krvi i uglavnom pogađa pacijente koji primaju tretmane za regulaciju šećera u krvi. Ti tretmani su inzulin i lijekovi koji povećavaju njegovo lučenje.
Međunarodne i grčke studije otkrivaju da pojava čak i jedne epizode hipoglikemije “koči” liječenje. I to zato što pacijenti, kako bi se zaštitili, smanjuju doze lijekova ili ih potpuno prestaju uzimati.
Kako objašnjava klinički nutricionist-biolog Haris Dimosthenopoulos, voditelj odjela za prehranu Narodne bolnice, do hipoglikemije može doći:
- Kada pacijent primi više inzulina nego što je potrebno putem obroka i razine glukoze (šećera) u krvi
- Kada je smanjio unos hrane
- Kad preskoči jedan od svojih obroka
- Kada konzumira alkohol bez paralelnog unosa hrane koja sadrži ugljikohidrate
- Kada pretjerano vježba, a da ne konzumira nikakvu hranu-izvor ugljikohidrata
- U posebnim patološkim stanjima (npr. postojanje gastropareze)
Što uraditi
Za liječenje hipoglikemije potrebna vam je hrana i piće koji brzo podižu razinu glukoze (šećera) u krvi. Takve opcije su jedna (1) od sljedećeg:
- 2-3 žličice šećera u vodi
- Pola čaše bezalkoholnog pića sa šećerom (nije dijeta)
- Pola čaše soka (prirodnog ili standardiziranog)
- 1 čaša mlijeka
- 5 bombona sa šećerom
- 2-3 tablete glukoze (dobijene u ljekarni) ili posebni tekući pripravci glukoze u jednoj dozi
Takvi zalogaji mogu uključivati:
- Mali sendvič
- 2 krekera sa sirom ili margarinom
- Krekeri ili žitarice s mlijekom
Bez slatkiša
Ono što nikako ne smijete činiti je koristiti hipoglikemiju kao izliku za jedenje „zabranjene“ hrane, poput slatkiša. Kod djece s dijabetesom tipa 1 uočeno je da često uzimaju povećani inzulin (hiperinzulinizam) kako bi opravdali konzumaciju slatkiša.
Namirnice kao što su čokolada, kolačići, kolači i drugi slatkiši ne liječe izravno hipoglikemiju. I to zato što sadrže puno masnoća koje usporavaju apsorpciju šećera i sprječavaju povećanje šećera.
priče o zdravlju.gr