Zagreba Lajfhaki

Hobotnica s bamijom u pećnici

Na Kreti bamiju kuhamo s rofoom, drugdje u Grčkoj naći ćete je s tabanima ili lignjama. Činjenica je da se bamija – svježa ili smrznuta – savršeno slaže s okusima morskih plodova.

Spremno za 2:15′

od Eleni Psychoulis

Materijali

1 hobotnica, oko 1 kg

500 g bamija

½ šalice maslinovog ulja

1 sitno nasjeckani luk

3 paprike babure, narezane na ploške

4 češnja češnjaka nasjeckana

2-3 zrele rajčice, nasjeckane, neoguljene ili 1 paket concachea

1 vezica peršina nasjeckanog

½ žličice slatki kumin

1 žličica slatki origano

1 žličica žlica granuliranog šećera

3 žličice žlice balzamičnog octa

Sol papar

Postupak

Hobotnicu stavite u lonac i kuhajte je na laganoj vatri u vlastitom soku, uz samo malo soli, dok ne omekša. Kad je gotovo, ostavite da se malo prohladi pa narežite na veće komade.

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Sve sastojke iz recepta stavite u zdjelu i rukama dobro promiješajte da se sjedine mirisi i okusi.

Namirnice premjestite u tepsiju ili posudu za pečenje i pecite 45-60 minuta u pećnici uz miješanje jednom do dva puta tijekom pečenja. Poslužite vruće posipajući nasjeckanim peršinom.

časopis za masline.gr

Exit mobile version