Zagreba Lajfhaki

Hobotnica sa začinjenim špagetima | zarpanews.gr

Klasično i omiljeno posno jelo i ne samo…

autora Iliasa Mamalakisa

Spremno za 1:45

Materijali

1 hobotnica oko 1½ kg

½ kg makarona kofti

1 šalica smeđeg octa

1 veliki luk, nasjeckan

1 kavena šalica maslinovog ulja

1 vinska čaša bijelog vina

2 čaše nasjeckane rajčice

1 čaša soka od rajčice

2 češnja češnjaka

1 list lovora

½ žličice ribani slatki cimet

3-4 zrna pimenta

svježe mljeveni papar, sol

Postupak

U veliki lonac stavite oko 2 litre vode. Hobotnicu dobro operite, stavite i zagrijavajte lonac dok ne počne kuhati. Dodajte ocat i kuhajte hobotnicu dok ne omekša, najmanje pola sata. Izvadite ga, ostavite da se malo ohladi i narežite na komade. Uklonite i odbacite njegov kljun. Držite dio ove zalihe sa strane.

U veliki čisti lonac ulijte maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Pirjajte luk i češnjak dok ne zamirišu. Ubacite komade hobotnice i nastavite pirjati uz stalno miješanje još 2-3 minute. Deglazirajte bijelim vinom i pustite da dobro prokuha. Lonac kuhajte nepoklopljen dok gotovo svo vino ne ispari.

Zatim ulijte nasjeckanu rajčicu, kao i sok od rajčice. Pustite da prokuha i dodajte lovorov list, cimet, piment i krupno mljeveni papar. Izmiješajte i vrlo lagano posolite jer je hobotnica po prirodi slana.

Kuhajte oko 15-20 minuta i probajte koliko je hobotnica mekana. Ako je dovoljno omekšalo, ubacite kratke makarone. Promiješajte i dodajte 1 čašu vruće vode (od one u kojoj ste kuhali hobotnicu). Nastavite miješati i ako su sastojci presuhi, dodajte još ½-1 čašu vruće vode.

Kuhajte na srednjoj vatri – pazeći na hranu jer se lijepi – dok tjestenina ne upije tekućinu iz lonca, ali ne do kraja (umak mora biti dosta meden). Ugasite vatru i pustite da hrana upije zadnju količinu tekućine. Miješate tu i tamo. Servirajte hranu na tanjur. Vrlo je ugodan za jelo čak i hladan.

časopis za masline.gr

Exit mobile version