Zagreba Lajfhaki

Hrana koja ima više kalija od banane – Važan je za regulaciju krvnog tlaka i štiti od srčanog udara

Stručnjaci savjetuju unos oko 4700 miligrama kalija dnevno, prema Harvard Health Publishingu. Međutim, većina ljudi u SAD-u koji slijede ovaj savjet daleko je manji.

Ne smije se zanemariti ni unos kalija. Ovaj esencijalni mineral od iznimne je važnosti za zdravlje naših stanica, živaca i mišića. Također pomaže tijelu da održi normalan broj otkucaja srca, metabolizira ugljikohidrate i još mnogo toga.

Konzumiranje hrane bogate kalijem može spriječiti grčenje mišića i uštedjeti vas od užasnog grča u nogama, kaže Healthy Solutions Medical Weight Loss and Spa.

Kalij se nalazi u mnogim vrstama hrane. Tako kalij možemo pronaći u lisnatom povrću, krumpiru, leći, tilapiji, jogurtu, grožđicama. Popis je dug.

Naravno, većina nas povezuje kalij s bananama, i to s pravom. U porciji od 100 grama sirove banane pronaći ćete 358 miligrama kalija.

Ipak, ako niste veliki ljubitelj voća, imamo dobre vijesti za vas. Postoji hranjivi protein koji nam nudi još više kalija u porciji iste veličine kao banana.

Sadržaj divljeg lososa i kalija

Divlji losos je najbolji alternativni izvor kalija. Konzumacijom porcije od 100 grama kuhanog divljeg atlantskog lososa tijelo će primiti 628 miligrama kalija. Upamtite, u istoj porciji od 100 grama sirove banane pronaći ćete samo 358 miligrama kalija.

Sirova banana srednje veličine sadrži 422 miligrama kalija. Kao što vidite, losos je još uvijek na vrhu. Iako su banane neosporno izvrstan izvor kalija, sada znamo da je jednako dobar izvor i losos ulovljen u divljini.

Divlji losos sadrži manje količine kalija

Naravno, količina kalija je smanjena kada promatramo uzgojenog atlantskog lososa u usporedbi s divljim lososom.

U porciji od 100 grama kuhanog lososa uzgojenog na farmi pronaći ćete 384 miligrama kalija. To je značajno smanjenje u odnosu na 628 miligrama upakiranih u istu porciju divljeg lososa.

U usporedbi s ovom malenom bananom od 101 grama, koja sadrži 362 miligrama kalija, uzgojeni losos jedva da je pobjednik. Međutim, kada dođemo do srednjih i većih banana, tada voće dolazi na prvo mjesto.

Bilo da je uzgojen ili ulovljen losos i dalje je bogat zdravstvenim prednostima. Na primjer, sav taj kalij može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Healthline.

U studiji na glodavcima, objavljenoj u JCI Insightu, istraživači su proučavali vezu između nedostatka kalija i bolesti srca. Otkrili su da su miševi koji su konzumirali manje kalija pokazali veće količine kalcija u svojim arterijama i povećanu krutost aorte od miševa koji su jeli normalne količine kalija.

Nasuprot tome, konzumacija većih količina kalija od prosječnih bila je povezana sa smanjenom vaskularnom kalcifikacijom i ukočenošću aorte, što su čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti.

FOXreport.gr

Exit mobile version