Novo istraživanje otkriva da bi hrana bez recepta mogla pridonijeti povećanom unosu masti i šećera, povećavajući rizik od kroničnih bolesti
U ovo doba informacija i svijesti o prehrani, većina nas zna da hrana poput sladoleda, pizze i gaziranih pića nije najbolji izbor za naše zdravlje. Međutim, nova istraživanja otkrivaju da čak i hrana koja se smatra zdravom može pridonijeti povećanom unosu masti i šećera, a da toga nismo svjesni.
“Skrivena” opasnost od zdrave hrane
Istraživanje, objavljeno u Nutrients, promatralo je prehranu više od 35.000 Amerikanaca i došlo do alarmantnih zaključaka. Prema rezultatima, namirnice kao što su pileća prsa, kečap i drugi začini koristi se svaki dan može izgledati nevino, ali u stvarnosti dodaju zasićene masti i dodatne šećere u našu prehranu na “skriven” način.
Profesor dr. Christopher Taylor, direktor medicinske dijetetike na Fakultetu za zdravlje i rehabilitaciju na Sveučilištu Ohio State, koji je također vodio istraživanje, objašnjava da “Pileća prsa promoviraju se kao opcija s niskim udjelom zasićenih masnoća, ali ipak sadrže nešto masnoća. Korisno je znati kako hrana s malim količinama zasićenih masti može postupno dodati te masti u našu prehranu na podmukao način.”
Prema prehrambenim smjernicama, ljudi bi trebali ograničiti unos zasićenih masti i dodanih šećera na manje od 10% dnevnih kalorija. Međutim, istraživanje je pokazalo da većina odraslih prelazi ove granice, sa zasićenim mastima koje čine 12% i dodanim šećerima 14-16% dnevnih kalorija. To je uglavnom zbog konzumiranja hrane kao što su sir i bezalkoholna pića, ali čak i naizgled zdravi izbori mogu igrati ulogu.
POVEZANI ČLANCI
Glavni izvori masti i šećera
Studija je rangirala namirnice kao što su sir, pizza, sladoled i jaja na vrhu popisa za visoke zasićene masti. Ostali uobičajeni izvori uključuju hladno meso, zamjene za vrhnje, pomfrit i punomasno mlijeko.
Što se tiče izvora dodanih šećera, bezalkoholna pića, čaj, voćni sokovi, kolači i torte bili najčešći izbori. Međutim, druga hrana kao npr žitne pločice, energetska pića, kruh i začini na bazi rajčice također pridonose dnevnoj konzumaciji šećera.
Jedan od glavnih zaključaka istraživanja jest da bi potrošači trebali pažljiviji su u čitanju etiketa na hrani i znati da čak i hrana koja se smatra zdravom može sadržavati male količine masti i šećera koji se nakupljaju tijekom dana. Profesor dr. Taylor naglašava da „Jesti manje od 10% znači prepoznati glavne izvore, ali i znati da zasićene masnoće i dodani šećeri mogu biti prisutni u drugim namirnicama. Ne radi se o tome da su loš izbor – radi se o podizanju svijesti o tome kako mogu doprinijeti ukupnoj potrošnji.”
Pročitaj više:
Ako jedete mnogo visoko prerađene hrane, u opasnosti ste od više od dvije ozbiljne bolesti
Živite na salamama i keksima? 5 stvari koje će nam se dogoditi ako stalno jedemo prerađenu hranu
Istraživanje: Povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog konzumacije prerađenog mesa