Čini se da mnogo više od dobrog vida dobivaju djeca koja od djetinjstva uče jesti ovu hranu
Jamstvo zdravog neurorazvoja djeteta je konzumacija ribe, pokazalo je istraživanje istraživača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania (Penn State) objavljeno u znanstvenom časopisu. Mikroorganizmi. Dovoljno je jednom tjedno da se nutricionističkom intervencijom spriječi zastoj u razvoju motoričkih i intelektualnih sposobnosti djeteta.
“Iako neki neurorazvojni poremećaji imaju genetsku osnovu, novi dokazi upućuju na to da ekološki i društveni čimbenici zdravlja mogu utjecati na gene i utjecati na neurorazvojrekla je Terrah Keck-Kester, docentica pedijatrije na Penn Stateu, ističući da prehrana i posebno jedenje ribeigraju ključnu ulogu u razvoju djece.
Mikrobiom i dvije krive bakterije
Tim je procijenio hranjenje 142 dojenčadi između 6 i 12 mjeseci starosti koristeći Infant Feeding Practices II Survey, standardizirani upitnik američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). , prikupljajući dodatni uzorci sline dojenčadi u dobi od 6 mjeseci za kvalitativna i kvantitativna mjerenja oralnog mikrobioma.
RELEVANTNI ČLANCI
“Odabrali smo slinu zbog lakoće prikupljanja tijekom rutinskih posjeta pedijatru, male udaljenosti od mozga u razvoju i zato što su usta jedna od prvih točaka kontakta s mikrobima za dojenčad koja istražuju svoj prirodni svijetrekao je glavni autor Steven Hicks, izvanredni profesor pedijatrije na Penn Stateu.
Istraživači su dodatno koristili odgovore roditelja na Anketu o dobrobiti male djece, alat za provjeru priznat od strane Američke akademije pedijatara, kako bi utvrdili jesu li djeca imala spor neurorazvoj u dobi od 18 mjeseci, vještine poput trčanja, razgovora i društvene interakcije.
Rezultati su pokazali da su zastoji u neurorazvoju u dobi od 12 mjeseci povezani s ne jesti ribukao i pojačana aktivnost dviju bakterija oralne mikroflore, Candidatus Gracilibacteria i Chlorobi.
Bez obzira na druge faktore
Istraživanje je uključivalo ispitivanje zdravstvenih determinanti kao što su majčin stres, obiteljski prihod, pristup zdravstvenoj skrbi, kao i demografske varijable kao što su rasa i etnička pripadnost, čimbenici koji ukazuju na mogućnost uključivanja ribe u prehranu, objasnio je Keck-Kester.
Iako je učinak nekih varijabli kao što je etnička pripadnost potvrđen, s nekim populacijama koje su osjetljivije na odgođeni razvoj, jedenje ribe jednom tjedno pokazalo se zaštitnim za svu djecu, s mikrobnom raznolikošću koja povećava prednosti. “Naši rezultati sugeriraju da bi mikrobna raznolikost mogla biti važna za metabolizam i korištenje ključnih hranjivih tvari, kao što su dugolančane polinezasićene masne kiseline, povezane s konzumacijom riberekao je Hicks.
Pročitajte također:
Trudnoća: Ovako ćete imati pametnu djecu
Autizam: Znak na licu koji rano otkriva poremećaj
Umjetna inteligencija otkriva 9 promjena u mozgu djece s ADHD-om – Što se mijenja u dijagnozi