Zagreba Lajfhaki

Hrana koja štiti dječji mozak – Dovoljno je jednom tjedno

Čini se da mnogo više od dobrog vida dobivaju djeca koja od djetinjstva uče jesti ovu hranu

Jamstvo zdravog neurorazvoja djeteta je konzumacija ribe, pokazalo je istraživanje istraživača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania (Penn State) objavljeno u znanstvenom časopisu. Mikroorganizmi. Dovoljno je jednom tjedno da se nutricionističkom intervencijom spriječi zastoj u razvoju motoričkih i intelektualnih sposobnosti djeteta.

Iako neki neurorazvojni poremećaji imaju genetsku osnovu, novi dokazi upućuju na to da ekološki i društveni čimbenici zdravlja mogu utjecati na gene i utjecati na neurorazvojrekla je Terrah Keck-Kester, docentica pedijatrije na Penn Stateu, ističući da prehrana i posebno jedenje ribeigraju ključnu ulogu u razvoju djece.

Mikrobiom i dvije krive bakterije

Tim je procijenio hranjenje 142 dojenčadi između 6 i 12 mjeseci starosti koristeći Infant Feeding Practices II Survey, standardizirani upitnik američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). , prikupljajući dodatni uzorci sline dojenčadi u dobi od 6 mjeseci za kvalitativna i kvantitativna mjerenja oralnog mikrobioma.

Odabrali smo slinu zbog lakoće prikupljanja tijekom rutinskih posjeta pedijatru, male udaljenosti od mozga u razvoju i zato što su usta jedna od prvih točaka kontakta s mikrobima za dojenčad koja istražuju svoj prirodni svijetrekao je glavni autor Steven Hicks, izvanredni profesor pedijatrije na Penn Stateu.

Istraživači su dodatno koristili odgovore roditelja na Anketu o dobrobiti male djece, alat za provjeru priznat od strane Američke akademije pedijatara, kako bi utvrdili jesu li djeca imala spor neurorazvoj u dobi od 18 mjeseci, vještine poput trčanja, razgovora i društvene interakcije.

Rezultati su pokazali da su zastoji u neurorazvoju u dobi od 12 mjeseci povezani s ne jesti ribukao i pojačana aktivnost dviju bakterija oralne mikroflore, Candidatus Gracilibacteria i Chlorobi.

Bez obzira na druge faktore

Istraživanje je uključivalo ispitivanje zdravstvenih determinanti kao što su majčin stres, obiteljski prihod, pristup zdravstvenoj skrbi, kao i demografske varijable kao što su rasa i etnička pripadnost, čimbenici koji ukazuju na mogućnost uključivanja ribe u prehranu, objasnio je Keck-Kester.

Iako je učinak nekih varijabli kao što je etnička pripadnost potvrđen, s nekim populacijama koje su osjetljivije na odgođeni razvoj, jedenje ribe jednom tjedno pokazalo se zaštitnim za svu djecu, s mikrobnom raznolikošću koja povećava prednosti. “Naši rezultati sugeriraju da bi mikrobna raznolikost mogla biti važna za metabolizam i korištenje ključnih hranjivih tvari, kao što su dugolančane polinezasićene masne kiseline, povezane s konzumacijom riberekao je Hicks.

Pročitajte također:

Trudnoća: Ovako ćete imati pametnu djecu

Autizam: Znak na licu koji rano otkriva poremećaj

Umjetna inteligencija otkriva 9 promjena u mozgu djece s ADHD-om – Što se mijenja u dijagnozi

Exit mobile version