Zagreba Lajfhaki

Hranjivi slanutak s rajčicama i špinatom

Slanutak je pomalo neshvaćena mahunarka za koju se ne odlučujemo često jer ne znamo kako ju skuhati osim poznate i tradicionalne juhe od slanutka. No, oni su u osnovi piramide u mediteranskoj prehrani, što ukazuje da ih trebamo konzumirati na tjednoj bazi.

Slanutak sadrži značajne količine vlakana i doprinosi snižavanju kolesterola. Špinat osim željeza sadrži i dosta vlakana. Dakle, ako ne možete smisliti alternativu jedenju slanutka, recept u nastavku je najbolji recept jer je jednostavan, kratak i savršeno prikladan za ovo doba godine.

Recept je vegetarijanski i porcije su 4. Prosječno vrijeme kuhanja je 25 minuta uz 10 minuta pripreme. Nutritivna vrijednost jela je: 145 kalorija, 6 g. masti, 17 g. ugljikohidrati, 6 g. šećera, 5 g. vlakana i 7 g. protein.

Materijali

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka narezana na sitne kockice
  • 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • ½ prsta svježeg đumbira
  • 2 crvene ljute papričice, naribane (po želji)
  • ½ žličice kurkume
  • 1 žličica kumina
  • 4 rajčice, nasjeckane
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 400 grama slanutka, ispranog i ocijeđenog ako je konzerviran ili na drugi način prethodno prokuhanog i ocijeđenog ako je svjež
  • 200 grama mladog špinata
  • malo kruha, za posluživanje

Način pripreme

1. U woku ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i na laganoj vatri pržite luk, dok ne omekša.

2. Dodajte češnjak, đumbir i čili papričice (po želji) i miješajte oko 5 minuta dok luk ne promijeni boju, a i češnjak također.

3. Dodajte kurkumu i kumin, miješajući na laganoj vatri nekoliko sekundi. Zatim ubacite nasjeckanu rajčicu i dodajte pastu od rajčice, pa pirjajte još 5 minuta.

4. Na kraju u šerpu sa 300 ml vode dodati prethodno prokuhani slanutak. Pirjajte 10 minuta prije nego što ubacite špinat. Poslužite uz malo prepečenog kruha.

enallaktikidrasi.com

Exit mobile version