Zagreba Lajfhaki

Hranjivo povrće koje djeluje antikancerogeno, pomaže u kontroli krvnog tlaka i jača zdravlje crijeva

Pripadaju istoj obitelji kao i povrće, poput kupusa i brokule, te su puni hranjivih tvari koje pomažu tijelu na mnogo različitih načina. Razlog za prokulice, koje imaju vitamine i podržavaju cjelokupno zdravlje organizma.

Naravno, možda ste probali prekuhano ili niste pronašli prave metode kuhanja i stoga oklijevate uključiti ih u svoju prehranu. No, u nastavku ćete pročitati njihove dobrobiti za tijelo i vrlo je vjerojatno da ćete se predomisliti.

9 zdravstvenih dobrobiti jedenja prokulice

  • Podržavaju zdravu razinu šećera u krvi
  • Bogat antioksidansima
  • Podržavaju zdravlje crijeva
  • Podržavaju apsorpciju ne-hem željeza
  • Podržavaju normalno zgrušavanje krvi
  • Podržavaju kontrolu zdrave težine
  • Sadrže spoj s djelovanjem protiv raka
  • Podržavaju zdrav krvni tlak
  • Jednostavan dodatak vašim jelima

Podržavaju zdravu razinu šećera u krvi

Prokulice su bogate vlaknima, nutrijentom koji pomaže stabilizirati šećer u krvi. Kada vaše tijelo razgrađuje ugljikohidrate iz hrane, šećer u krvi raste. Međutim, kada u hrani koju jedete ima vlakana, probava se usporava. To pomaže u sprječavanju naglog porasta šećera u krvi.

Istraživanja su zaključila da je redovita konzumacija voća i povrća bogatog vlaknima povezana s poboljšanom kontrolom šećera u krvi i smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Bogat antioksidansima

Prema istraživanjima, prokulice sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala. U svakodnevnom životu izloženi ste slobodnim radikalima u okolišu. Također, slobodni radikali su nusprodukt svakodnevnih tjelesnih procesa.

Kada se slobodni radikali nakupljaju u tijelu, mogu biti štetni i uzrokovati upalu, oštećenje stanica i bolest. Uključivanje različitih namirnica s antioksidansima, poput prokulica, u vaše obroke može spriječiti štetne učinke slobodnih radikala.

Podržavaju zdravlje crijeva

Vlakna u prokulicama pomažu u održavanju zdravlja vašeg probavnog sustava. Vlakna su ključna hranjiva tvar za poticanje redovitog pražnjenja crijeva i zdravu ravnotežu korisnih crijevnih bakterija.

Istraživanje je pokazalo da samo oko 5% odraslih Amerikanaca zadovoljava svoje minimalne dnevne potrebe za vlaknima. Dodavanje povrća vašoj prehrani, kao što je prokulica, jednostavan je i lak način da podržite zdravlje crijeva.

Podržavaju apsorpciju ne-hem željeza

Prokulice sadrže malu količinu željeza. No, opskrbljuju tijelo vitaminom C, čime se povećava bioraspoloživost ne-hem željeza, tj. željeza biljnog podrijetla. Ovu vrstu željeza tijelo teško apsorbira u usporedbi s hem željezom koje je životinjskog podrijetla. Mnogo voća i povrća sadrži vitamin C, ali prokulice su posebno bogat izvor vitamina.

Podržavaju normalno zgrušavanje krvi

Prokulice sadrže vitamin K, neophodan nutrijent za zgrušavanje krvi. Vaše tijelo stvara krvne ugruške kako bi zaustavilo krvarenje i zacijelilo rane na tijelu. Stoga mu je potreban vitamin K kako bi pravilno obavljao svoju funkciju.

Podržavaju kontrolu zdrave težine

Vlakna u prokulicama pomažu vam da ostanete siti između obroka. To može spriječiti prejedanje ili odabir nezdravih međuobroka koji dovode do debljanja. Uključivanje povrća, poput prokulica, u dnevne obroke prirodan je način da unesete manje kalorija, ali da se dulje osjećate sitima.

Sadrže spoj s djelovanjem protiv raka

Prokulice, kao i ostalo povrće, sadrže spoj koji se zove sulforafan. Ovaj spoj je bogat sumporom, a prema studijama potiče zdravlje i ima antikancerogeno djelovanje.

Podržavaju zdrav krvni tlak

Prokulice osiguravaju kalij, mineral koji je uvelike uključen u regulaciju krvnog tlaka. Kalij pomaže nadoknaditi natrij u vašem tijelu, što podiže vaš krvni tlak. Uravnoteženje ova dva minerala u vašoj prehrani ključno je za održavanje krvnog tlaka u normalnim granicama i podržavanje zdravlja srca. Prokulice također sadrže spojeve zvane glukozinolati, za koje je utvrđeno da pomažu u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Jednostavan dodatak vašim jelima

Prokulice je nevjerojatno lako uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu. Mogu se pripremati na više načina i imati različite teksture i okuse ovisno o receptu koji preferirate. Bilo da tražite novi prilog, predjelo ili samo međuobrok, prokulice su jedinstveno i ukusno povrće koje možete dodati.

Ne smijete zaboraviti

Prokulice su pomalo “krivo shvaćeno” povrće jer se obično ne kuhaju pravilno kako bi se istaknuo njihov okus i tekstura. Kuhanje na pari, pečenje na roštilju i prženje mogu učiniti prokulice super ukusnima za sve vaše obroke. Prokulice su također pune vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa koji pomažu u održavanju vašeg zdravlja i dobrobiti.

foxreport.gr

Exit mobile version