Najukusnija pita s piletinom koju ste ikada napravili. Popratite ga hladnom salatom i dobit ćete potpun i zasitan obrok.
autora Iliasa Mamalakisa
Materijali
1 cijelo pile
1 paket lisnatog tijesta
2 mrkve
1 glavica luka prerezana na pola
2 grančice celera
maslinovo ulje za mazanje listova
sol
Za bešamel
2 žličice žlice maslaca
2 žličice žlice brašna
1½ šalice juhe u kojoj se kuhala piletina
2 čaše sitno nasjeckanih gljiva
2 šalice krupno naribanog sira
1 prstohvat muškatnog oraščića
Sol papar
Postupak
Prvo operite piletinu. U veliki lonac ulijte dvije litre vode i stavite cijelo pile zajedno s mrkvom, lukom i celerom. Lagano posolite i kuhajte dok se gotovo ne otopi. Izvadite na tanjur i ostavite da se ohladi. Procijedite juhu i čuvajte je u hladnjaku za korištenje u drugim receptima.
Kuhanoj piletini skinite kožu i kosti, a zatim izvadite iznutrice i nasjeckajte ih. Stavite ih u zdjelu.
Potom u čistom loncu napravite bogati bešamel: zagrijte maslac i, čim počne cvrčiti, dodajte brašno i pirjajte uz miješanje dok malo ne potamni. Ulijte temeljac i miješajte dok se bešamel malo ne zgusne.
Dodajte sirove gljive, naribani sir, malo muškatnog oraščića i dobro promiješajte. Nakon prvog kušanja lagano posolite i popaprite. Umiješajte piletinu i pustite da se nadjev ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Srednji pleh namastite i rasporedite tri lista, jedan po jedan dobro nauljite. Ispraznite nadjev i slojite ga vilicom. Preokrenite ostatke donjih listova i na vrh naslažite još tri lista, jedan po jedan nauljite. Pileću pitu vrlo oštrim nožem narežite na komade i prelijte s još jednom čašom maslinovog ulja.
Pecite ga u zagrijanoj pećnici pokriveno papirom za pečenje da se ne lijepi i da se ispod dobro zapeče. Nakon 40 minuta uklonite papir za pečenje i nastavite peći još 15 minuta, dok ne porumene. Pustite da se malo ohladi, narežite na porcije i poslužite na tanjuru.
časopis za masline.gr