Zagreba Lajfhaki

Ispiti: mogu li omega-3 masne kiseline pomoći kandidatima?

Omega-3 masne kiseline vrlo su važne za pravilan rad dijelova mozga povezanih s pamćenjem, učenjem i koncentracijom


Sponzorirani sadržaj


*Napisao Marios Dimopoulos, doktor naturopatije, nutricionistički savjetnik, autor, član Američkog naturopatskog medicinskog udruženja i član Profesionalnog udruženja komplementarne medicine i humanističkih znanosti (E.S.S.I.A.S.)

Omega-3 su masne kiseline važni su u mnogim aspektima zdravlja, uključujući razvoj fetusa, rad mozga, zdravlje srca i imunitet. Smatraju se esencijalne masne kiseline jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti i treba ih unositi hranom. Tri glavne vrste su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). ALA se nalazi u raznim biljnim namirnicama. Međutim, u našem tijelu se pretvara u DHA i EPA, u vrlo malim količinama. EPA i DHA nalaze se u masnoj ribi i široko su dostupni u dodacima prehrani.
Omega-3 masne kiseline vrlo su važne za pravilan rad dijelova našeg mozga koji se odnose na pamćenje, učenje, koncentraciju i logički slijed. Ako ne unosimo dovoljno ovih masnih kiselina (koje se nazivaju i esencijalne masne kiseline ili višestruko nezasićene masne kiseline), postoji povećan rizik od poremećaja funkcije ovih područja.

Istraživanja pokazuju povoljan učinak omega-3 na rad dječjeg mozga
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može povećati dječji IQ, podržava meta-analizu (1). Meta-analiza objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science otkriva da je uzimanje dodataka omega-3 masnih kiselina jedna od nekoliko učinkovitih metoda za povećanje IQ-a djece. Predvođen Johnom Protzkom sa Sveučilišta New York, istraživački tim otkrio je da dodaci omega-3 masnih kiselina mogu povećati IQ rezultate za više od 3,5 boda.

Dodatak s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina može poboljšati vještine čitanja učenika, prema studiji Sahlgrenska Academy, na Sveučilištu u Göteborgu u Švedskoj (2). Posebno se djeci s problemima pažnje može pomoći u čitanju dodavanjem ovih masnih kiselina.

U istraživanju je sudjelovalo 154 učenika iz zapadne Švedske u dobi od devet do deset godina. Djeca su radila računalni test (poznat kao Logos test) koji je mjerio njihove vještine čitanja na nekoliko načina, uključujući brzinu čitanja i sposobnost čitanja izmišljenih (nepostojećih) riječi.

Djeca su primala ili omega-3 i omega-6 kapsule ili identične kapsule koje su sadržavale placebo (palmino ulje) tijekom 3 mjeseca. Djeca, roditelji i istraživači do kraja istraživanja nisu saznali koja su djeca dobivala masne kiseline, a koja placebo. Nakon tri mjeseca, sva su djeca dobila prave omega-3 i omega-6 kapsule tijekom posljednja tri mjeseca istraživanja.

Već nakon tri mjeseca mogli smo vidjeti da su se dječje vještine čitanja poboljšale s dodatkom masnih kiselina, u usporedbi s onima koji su primali placebo. To je posebno vidljivo u sposobnosti čitanja izmišljene riječi naglas i pravilnog izgovora (fonološko dekodiranje), te sposobnosti brzog čitanja niza slova (vrijeme vizualne analize)“, rekao je Mats Johnson, koji je glavni liječnik i istraživač u Gillbergovom centru za neuropsihijatriju na Sahlgrenska akademiji Sveučilišta u Göteborgu.

Naša moderna prehrana sadrži relativno malo omega-3 masnih kiselina, za koje se smatra da imaju negativan učinak na učenje, pismenost i pozornost naše djece.” kaže Mats Johnson. „Stanične membrane u mozgu većinom se sastoje od višestruko nezasićenih masti, a postoje studije koje pokazuju da su masne kiseline važne za prijenos signala između živčanih stanica i regulaciju signalnih sustava u mozgu.».

Činjenica da se omega-3 jačaju rad dječjeg mozga pokazuju i dvije dodatne studije. U 6-mjesečnoj studiji, 183 djece koja su jela namaz s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina pokazalo je poboljšano verbalno učenje i sposobnost pamćenja (3). Slično tome, mala 8-tjedna studija na 33 dječaka povezala je 400-1200 mg DHA dnevno s povećanom aktivacijom prefrontalnog korteksa, područja mozga odgovornog za pažnju, kontrolu impulsa i planiranje (4).

Bakalar ili riblje ulje za bolji školski uspjeh
Iz svih ovih studija čini se da omega-3 masne kiseline pomažu dječjoj funkciji mozga, pamćenju, učenju i kvocijentu inteligencije, pa bi stoga dodatak bakalara ili ribljeg ulja mogao biti koristan studentima tijekom ispita.

BIBLIOGRAFIJA
1. Protzko J, Aronson J, Blair C. Kako malo dijete učiniti pametnijim: dokazi iz baze podataka o podizanju inteligencije. Perspect Psychol Sci. 2013. siječnja;8(1):25-40.
2. Johnson M, Fransson G, Östlund S, Areskoug B, Gillberg C. Omega 3/6 masne kiseline za čitanje kod djece: randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano ispitivanje u 9-godišnjih redovitih školaraca u Švedskoj. J Dječja psihopsihijatrija. 2017. siječnja;58(1):83-93.
3. Dalton A, Wolmarans P, Witthuhn RC, van Stuijvenberg ME, Swanevelder SA, Smuts CM. Randomizirano kontrolno ispitivanje na školskoj djeci pokazalo je poboljšanje kognitivnih funkcija nakon konzumiranja namaza za kruh koji sadrži riblje brašno iz morskog izvora. Prostaglandini Leukot Esencijalne masne kiseline. 2009. veljača-ožujak;80(2-3):143-9.
4. McNamara RK, Able J, Jandacek R, et al. Suplementacija dokozaheksaenske kiseline povećava aktivaciju prefrontalnog korteksa tijekom kontinuirane pažnje kod zdravih dječaka: placebom kontrolirana studija funkcionalne magnetske rezonancije s rasponom doze. Am J Clin Nutr. Travanj 2010;91(4):1060-7.
Exit mobile version