Izaziva li ljuta hrana ovisnost?

Vjeruje se da ljuta hrana stvara ovisnost i osoba sve više povećava količinu ljutih i ljutih umaka u svom jelovniku.

Ispostavilo se da je to djelomično tako, objašnjavaju stručnjaci, jer je osjetljivost receptora odgovornih za okus oštro narušena.

Ako se začinjena hrana konzumira redovito, obična hrana vam se neće činiti tako ukusna i omiljena.

Neki ljudi vole ljutu hranu, drugi ne. To ima veze sa osjetilnom percepcijom, koja je različita za svakog od nas. Utječu i kulturno-povijesne sklonosti pojedinih skupina ljudi, kao i posebnosti nacionalnih kuhinja.

6 stvari koje se dogode vašem tijelu kada konzumirate čili

Stjecanje veće tolerancije na ljuto se formira s vremenom. Ako ste od malena upoznati s ljutom hranom, s vremenom vam je već ukusna za jelo. Osjetljivost na začinjenu hranu određena je osjetljivošću na percepciju boli.

Toplinu osjećamo upravo receptorima za bol, poznatim i kao kapsaicin ili temperaturni receptori. Što je veći broj ovih receptora, to je snažniji bolni podražaj koji se dobiva pri konzumiranju vruće i začinjene hrane. Stoga su takve osobe osjetljive na te namirnice i ne mogu ih konzumirati.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki