Jaja: Uostalom, koliko ih minuta trebamo kuhati – Kako kuhanje utječe na njihovu hranjivu vrijednost

Čvrsto ili mekano? Saznajte više o prednostima tvrdo kuhanih jaja i otkrijte prednosti i mane svake od popularnih točaka vrenja

Koliko minuta kuhate jaja?

Prema kliničkom dijetetičaru – nutricionistu, Evmeniju Karafyllidisu, vrijeme kuhanja jaja ovisi o nekoliko čimbenika: Osobnim preferencijama, ako jaja u hladnjaku, njihovu veličinu, pa čak i vrstu posude koja se koristi. Općenito, međutim, nakon 3 minute vrenja, bjelanjak je mekan, žumanjak je još uvijek tekući i svijetlo je narančaste boje. Nakon 5 minuta bjelanjak se stvrdnuo, žumanjak je manje tekući nego nakon 3 minute i svijetlo je narančaste boje. Nakon 7 minuta (oko 10 minuta), žumanjak je stvrdnut i svijetlo žute boje.

Kako kuhanje utječe na hranjive tvari jaja

Kuhanje jaja je način kuhanja koji ne dodaje dodatne kalorije ili masnoće, jer se ne koriste ulje ili maslac. Iako postoji blagi gubitak hranjivih tvari poput vitamina i minerala tijekom kuhanja, taj je gubitak relativno mali, prema medicinskoj autorici Shaziyi Allarakhi, što omogućuje jajima da zadrže svoju visoku nutritivnu vrijednost.

Jaja sadrže lutein i zeaksantindva antioksidansi koje pogoduju zdravlju očiju. Iako može doći do smanjenja ovih komponenti tijekom vrenja, njihove razine ostaju značajne.

S druge strane, kuhanje jaja povećava njegovu bioraspoloživost protein zbog čega ih tijelo lakše apsorbira. Povećana bioraspoloživost znači da tijelo može bolje iskoristiti protein za rast i popravak tkiva.

Sirova jaja sadrže tvar tzv avidinkoji veže vitamin B7 (biotin) te sprječava njegovu apsorpciju u tijelu. Kuhanjem se uništava avidin, čime se omogućuje bolja apsorpcija biotina koji je važan za metabolizam ugljikohidrata, aminokiselina i masti.

Kuhanje također osigurava da se jaja kuhaju na temperaturama iznad 70°C, što je neophodno za uništavanje bakterija kao što su salmonela. Tvrdo kuhana jaja posebno su sigurna jer kuhanje osigurava da su bjelanjak i žumanjak potpuno kuhani, čime se smanjuje rizik od trovanja hranom.

Tvrdo kuhana ili jaja kuhana u medu?

Kako stručnjak napominje, tvrdo kuhana jaja bolja su u pogledu sigurnosti konzumacije i sprječavanja bakterijskih infekcija zbog potpunog kuhanja. Osim toga, proteini su lakše probavljivi i lakše se apsorbiraju kada je jaje tvrdo kuhano. Unatoč malom gubitku hranjivih tvari, tvrdo kuhana jaja ostaju izvrstan izvor vitamina i minerala.

S druge strane, puno je onih koji preferiraju jaja s medom, zbog njihove kremaste teksture. Jaja medljike također zadržavaju više hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, poput nekih vitamina. Međutim, mogu sadržavati bakterije ako nisu dovoljno kuhane.

Kako jednostavno očistiti kuhano jaje

Nakon kuhanja, uronite jaja u hladnu vodu, tako će se malo skupiti i smanjiti vjerojatnost da će se jaje zalijepiti za ljusku.

Sve navedeno čini jaja izvrsnim načinom kuhanja, kombinirajući sigurnost, visoku hranjivu vrijednost i očuvanje važnih nutrijenata. Tvrdo kuhana jaja nude sigurniji proizvod, s lakšom apsorpcijom nutrijenata, dok meko kuhana jaja nude bogatiji doživljaj okusa, ali s nižim stupnjem sigurnosti.

Pročitajte također:

Saznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja

12 najboljih namirnica za jaku kosu i sjajnu kožu

Osam namirnica koje ne bi smjele nedostajati na našem tanjuru za jak um i snažno pamćenje do starosti

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki