Zagreba Lajfhaki

Janjetina s krumpirom i češnjakom

Omiljeno i izdašno jelo, sa sastojkom “iznenađenja”. Pekmez od ogrozda preuzima ovaj tradicionalni recept koji svi znamo i predstavlja nam ga iznova.

Materijali

1 žličica od juhe maslinovo ulje

1 kg janjetine (vrat ili but), narezane na kockice

2 luka, narezana na ploške

2 mrkve, narezane na ploške

2 češnja češnjaka, zgnječena

25 gr. brašno

500 ml janjećeg ili goveđeg temeljca

1 žličica žlice džema od crvenog ribiza

2 grančice ružmarina

1 kg srednjeg krumpira, oguljenog i narezanog na ploške debljine 2-3 mm

75 gr. Neslani maslac

1 limun, korica

Postupak

Ulje zagrijemo u dubokoj tavi koja se može staviti u pećnicu ili u posudi koja ide i na štednjak i u pećnicu. Komade janjetine posolite i popaprite te ih kuhajte 5 minuta pa ih izvadite iz tave. Dodajte luk i mrkvu, pržite 5 minuta.

Pomiješajte češnjak i brašno, dodajte opet janjetinu s tekućinom. Prelijte janjećim temeljcem, umiješajte džem od ogrozda i ružmarin. Pustite da lagano kuha i ključa 5 minuta.

U manjoj sjeckalici pomiješajte maslac s češnjakom. Zagrijte pećnicu na 190°C na zraku. Posudu maknite s vatre i spiralno slažite ploške krumpira odozgo prema dolje, idući prema sredini. Stavite polovicu maslaca na vrh i prebacite u pećnicu, poklopljenu poklopcem ili čvrsto omotanu aluminijskom folijom, na 1 sat, da krumpir omekša.

Stavite peći na 200°C na zrak, maslac i pecite još 30′ bez poklopca.

časopis za masline.gr

Exit mobile version