Omiljeno i izdašno jelo, sa sastojkom “iznenađenja”. Pekmez od ogrozda preuzima ovaj tradicionalni recept koji svi znamo i predstavlja nam ga iznova.
Materijali
1 žličica od juhe maslinovo ulje
1 kg janjetine (vrat ili but), narezane na kockice
2 luka, narezana na ploške
2 mrkve, narezane na ploške
2 češnja češnjaka, zgnječena
25 gr. brašno
500 ml janjećeg ili goveđeg temeljca
1 žličica žlice džema od crvenog ribiza
2 grančice ružmarina
1 kg srednjeg krumpira, oguljenog i narezanog na ploške debljine 2-3 mm
75 gr. Neslani maslac
1 limun, korica
Postupak
Ulje zagrijemo u dubokoj tavi koja se može staviti u pećnicu ili u posudi koja ide i na štednjak i u pećnicu. Komade janjetine posolite i popaprite te ih kuhajte 5 minuta pa ih izvadite iz tave. Dodajte luk i mrkvu, pržite 5 minuta.
Pomiješajte češnjak i brašno, dodajte opet janjetinu s tekućinom. Prelijte janjećim temeljcem, umiješajte džem od ogrozda i ružmarin. Pustite da lagano kuha i ključa 5 minuta.
U manjoj sjeckalici pomiješajte maslac s češnjakom. Zagrijte pećnicu na 190°C na zraku. Posudu maknite s vatre i spiralno slažite ploške krumpira odozgo prema dolje, idući prema sredini. Stavite polovicu maslaca na vrh i prebacite u pećnicu, poklopljenu poklopcem ili čvrsto omotanu aluminijskom folijom, na 1 sat, da krumpir omekša.
Stavite peći na 200°C na zrak, maslac i pecite još 30′ bez poklopca.
časopis za masline.gr